Ясни са всички полуфиналисти в първия турнир от Големия шлем Аустрелиън оупън при мъжете. 

В последна четвъртфинална среща страхотна драма имаше в битката между поставения под номер 2 Даниил Медведев от Русия и деветият поставен канадец Феликс Оже-Алиасим. Руснакът успя да обърне от 0:2 своя съперник и стана последният полуфиналист. В отделните части 6:7 (4), 3:6, 7:6 (2), 7:5, 6:4. Така Медведев ще се опита отново да се класира на финала, след като го направи през миналата година, в която загуби от Новак Джокович. 

В битка за място на финала руснакът ще срещне поставения под номер 4 Стефанос Циципас, който не срещна проблеми с италианеца Яник Синер и след 6:3, 6:4, 6:2 продължи към полуфиналите. Циципас се класира за третия си полуфинал на Аустрелиън оупън.

Поставеният под номер 7 Рафаел Надал срещна сериозно трудности по пътя към полуфиналите и трябваше да играе пет сета срещу Денис Шаповалов от Канада. В отделните части мачът приключи след 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3. Надал ще се опита да спечели едва втората си титла на Аустрелиън оупън. Носителят на 20 титли от Шлема успя да триумфира само през 2009г. 

В битка за финала испанецът ще срещне италианеца поставен под номер 7 Матео Беретини, който също спечели драма в пет сета срещу французина Гаел Монфис. Двубоят завърши след 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2. За Беретини това е първи полуфинал в турнира. 

Победителят от миналата година и световен номер 1 Новак Джокович не беше допуснат да участва в турнира, защото не е ваксиниран и беше депортиран в Сърбия.