През 2024-та година ще има доста големи спортни събития. Първо на 14 юни ще започне Европейското първенство по футбол, което през тази година ще се проведе в Германия. През юли стартира и лятната Олимпиада във френската столица Париж. Между тези събития ще има и още големи континентални футболни форуми като Купата на нациите на Африка, Купата на Азия и Копа Америка.

Вижте кои ще са големите спортни събития в света, както и в България:

Световните спортни събития

Олимпиадата в Париж (26 юли - 11 август 2024) Франция

Безспорно най-големият спортен форум в света се завръща след 3 години. След странната Олимпиада в Токио заради коронавируса сега всичко за Париж 2024 би трябвало да е наред. Естествено когато става въпрос за Олимпиада всички погледи са в леката атлетика и плуването, но и в тениса ще е интересно, защото там легендата Новак Джокович ще преследва първия си златен медал от Олимпийски игри на 37-годишна възраст. След уникалната Олимпиада, която беше най-успешната за България от над 20 години България отново ще очаква силно представяне на своите спортисти на форума.

Евро 2024 (14 юни - 14 юли 2024) Германия

След странното Евро 2020, което беше отложено с година заради коронавируса, а след това се проведе и в няколко европейски града, сега Европейското първенство се завръща по типичния начин със само един домакин. Мачовете от шампионата ще се проведат в Германия, но немците за първи път от години не са никак оптимисти за шампионата, защото националният отбор е в ужасяваща форма и във всичките контроли преди шампионатът тимът записа много малко победи и това коства и главата на селекционера Ханзи Флик, който беше заменен от Юлиан Нагелсман. Естествено Франция отново е сред фаворитите, а към тях можем да причислим още Испания и Англия. Отбори като Хърватия път винаги могат да изненадат фаворитите и да объркат доста сметки. Хърватите изумиха на последните две Световни първенства, но все още не са стигали на полуфинал на Европейско.

Купа на африканските нации (13 януари - 11 февруари 2024) Кот Д'Ивоар

Един от най-интересните турнири се завръща през месеците януари и февруари. В този турнир взимат участие най добрите африкански отбори и това реално е еквивалента на Европейското в Африка. Естествено големият проблем за отборите е липсата на основните им играчи, а определено най-много ще страда Ливърпул, който ще бъде без своята звезда Мохамед Салах. Доста други отбори също няма да могат да разчитат на африканските си футболисти. Турнирът ще се продеде от 13 януари до 11 февруари, което означава, че футболистите от отборите достигнали до полуфиналите ще се приберат по отборите си точно преди началото на осминафиналите в евротурнирите. Домакин на турнира ще Кот Д'Ивоар, а фаворитите са Мароко, Египет, Сенегал и Алжир, но на този турнир сме виждали и не малко изненади, а не много отдавна абсолютната сензация Замбия спечели турнира. При последното издание през 2021-ра година спечели Сенегал.

Купа на Азия (12 януари - 10 февруари 2024) Катар

Ще се проведе почти в същия диапазон както Африканската купа между 12 януари и 10 февруари. И също най-добрите азиатски играчи няма да играят, а тук опрделено големият губещ е Тотнъм, който няма да има на разположение звездата си Хю Мин Сон. Турнирът ще се проведе в Катар, а фаворитите са Австралия, Иран, Япония и Южна Корея. Любопитно е, че турнирът носи името Купа на Азия 2023, въпреки че турнирът ще се изиграе през 2024-та година. Последният шампион е домакинът Катар, който спечели първия си трофей от Купата на Азия през 2019-та година.

Копа Америка (20 юли - 14 юли 2024) САЩ

Паралелно с Европейското в Южна Америка ще се проведе Копа Америка 2024. В последните години този турнир се превърна в турнир на по-малките отбори на континента и Аржентина и Бразилия спечелиха по едва една титла в последните 10 години. Именно аржентинците спечелиха последното издание на турнира през 2021-ра, побеждавайки Бразилия във финала. Това пък беше първа Копа Америка спечелена от Аржентина с Лионел Меси, а през следващата година Меси спечели и световната титла за първи път. Турнирът ще бъде извън Южна Америка - в САЩ, който пък ще е сред домакините на Мондиала през 2026г. Освен САЩ извън Южна Америка ще участват още отборите на Мексико, Ямайка, Панама и още два отбора, които играят баражи за класиране. Фаворитите отново са Аржентина и Бразилия, но предвид, че цели три поредни издания никой от двата тима не успя да спечели турнира не е изключено да има и изненади, а Колумбия, Уругвай и Чили винаги могат да изненадат големите имена. 

Големите спортни събития в България 

Мачовете от волейболната Шампионска лига - 10 и 16 януари 2023г. в Пловдив 

Женският волейболен шампион Марица Пловдив за пореден път е в групите на Шампионската лига, а през 2024-та година тимът ще приеме италианския Скандичи и унгарския Вашаш. Двубоите са на 10 и 16 януари в зала Колодрума, а в Пловдив пристига Скандичи с едни от най-големите звезди на волейбола, а тимът е сред фаворитите за титлата в Шампионска лига през тази година. На 16 януари пък маричанки ще имат нужда от страхотната подкрепа на пловдивската публика, защото ще играят срещу унгарския Вашаш, а при победа ще си осигурят продължаване в елиминациите на втория по сила евротурнир за Купата на ЦЕВ, след като Марица победи унгарките насред Будапеща с 3:2 гейма.

Световна купа по ски алпийски дисциплини (10-11 февруари 2024г.) Банско 

България отново ще приеме елита на алпийските ски след двугодишно отсъствие, а Марко Одермат и компания ще дойдат в Банско от 10 до 11 февруари. В България ще се проведат сламом и гигантски слалом. За последно Банско беше домакин на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини от 27-28 февуари 2021г.

Европейско първенство по щанги за мъже и жени (12-20 февруари 2024 г.) София

България ще бъде домакин на Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени между 12 и 20 февруари в Арена София. Шампионатът трябваше да е в Анталия, но шампионтът беше отнет от турците заради скандал с допинг. Първенството вече беше замесено с грандиозен скандал в България, след като стана ясно, че синът на треньора на националния ни отбор по щанги Иван Иванов е поискал подкуп от президента на федерацията. Той обаче е подал сигнал и служителят на Министерството на спорта беше арестуван. Впоследствие и Иван Иванов беше арестуван и почти сигурно ще бъде освободен като треньро на националите. Поне на този етап този скандал няма да повлияе на домакинството на шампионата. 

Лудогорец - Сервет 22 февруари 2024г. Разград - плейоф за класиране на осминафинал в Лигата на конференциите

Българският футболен шампион ще приеме швейцарския Сервет на 22 февруари в Разград в среща реванш от плейофа за класиране на осминафиналите в Лигата на конференциите, а първият мач между двата тима е в Швейцария на 15 февруари. При успех Лудогорец ще влезе в същинската част на елиминациите в третия по сила евротурнир. 

София оупън под въпрос 

През миналата година турнирът София оупън не беше част от календара на АТП, но заради войната в Израел София отново получи турнира, а въпреки краткото време организацията беше на ниво. През тази година турнирът все още не е в календара на АТП, но е възможно отново да има София оупън 2024. Припомняме, че турнирът беше организиран са едва две седмици, а първоначално заради изборите и заетостта на Арена София турнирът беше дори отказан, но бързо този голям гаф беше поправен и турнир имаше, а шампион стана френския ветеран Адриан Манарино.