Джокович вече не е номер 1 в тениса, Усик отново победи Джошуа, Ракетата затвърди величието си

Вижте какво се случи през изминалата година в света на спорта

27.12.2022 17:30 9602 0
Джокович вече не е номер 1 в тениса, Усик отново победи Джошуа, Ракетата затвърди величието си

Светът на спорта определено беше интересен, защото от върха бяха свалени двама от световните номер 1 в тениса - Новак Джокович и 8-кратният световен шампион в WRC Себастиан Ожие. Олександър Усик победи за втори път Антъни Джошуа и през новата година ще видим сблъсъка между непобедените в тежка категория - Усик и Фюри. Имаше и Зимна Олимпиада, а Макс Верстапен дублира титлата си във Формула 1. Величието на Рони О'Съливан в снукъра беше затвърдено със седма световна титла.

Зимната Олимпиада 

Зимните олимпийски игри се проведоха в китайската столица Пекин. Това стана първата Зимна Олимпиада, която се проведе при 100% изкуствен сняг. Норвегия спечели отборното класиране с общо 37 медала, а Германия завърши на второто място с 27 точки. Домакинът Китай приключи с 15 медала на третото място. Норвежецът Йоханес Тингес Бьо спечели четири златни медала и един бронзов в биатлона, а също с пет медала завърши руснакът Александър Болшунов с три златни, един сребърен и един бронзов медал от пет старта в ски бягането станаха състезателите с най-много медали на Олимпиадата в Пекин. Други забележителни титли бяха на французина Кантен Фийон-Майе (два златни и три сребърни медала в биатлона), шведът Нилс ван дер Пул (титла със световен рекорд на 10 000 метра бързо пързаляне с кънки и титла с олимпийски рекорд на 5000 метра), нидерландката Ирене Шутен (три индивидуални титли в бързото пързаляне с кънки). Скиорът Алберт Попов записа най-предното класиране за България на Олимпиадата. Българинът завърши девети в слалома в ски алпийските дисциплини. 

Тенис 

Странните забрани Новак Джокович да не играе по турнир от Големия шлем и безумието да не се дава точки за Уимбълдън, който пък Джокович спечели и промени изцяло ранглистата и новият номер 1 е Карлос Алкарас. Годината започна с титла на Рафаел Надал в Аустрелиън оупън, а при жените трофеят отиде при Ашли Барти. В Ролан Гарос Надал отново беше кралят на клея и спечели поредната си титла в Париж, а при жените триумфира полякинята Ига Швьонтек. На Уимбълдън Новак Джокович се завърна с титла, а при жените спечели Елена Рибакова, но от АТП решиха да накажат организаторите на турнира, защото не допуснаха руски тенисисти да се състезават и турнирът не даваше точки за ранглистата. Последният турнир от Шлема - Ю Ес Оупън беше спечелен от новия номер 1 - Карлос Алкарас, а при жените Ига Швьонтек триумфира с титлата. В края на сезона в турнира на най-добрите Джокович показа, че няма да се предаде и го спечели, а при жените спечели французойката Каролин Гарсия. Отборният турнир Дейвис къп беше спечелен от Канада, а при жените в турнира Били Джийн Кинг спечели Швейцария. 

Формула 1 

Във Формула 1 Макс Верстапен спечели категорично световната титла с 454 точки, а Шарл Люклер завърши на втората позиция с 308 точки и изпревари само с три Серхио Перес в битката за второто място. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън за втора поредна година не успя да спечели трофея и завърши чак на шестото място с 240 точки. Верстапен дублира титлата си от миналата година и за втори път стана световен шампион. 

WRC

В световния рали шампионат титлата спечели финландеца Кале Рованпера с 255 точки, който за първи път стана шампион. Естонецът Отт Танак завърши втори с 205 точки, а трети е Тиери Ньовил от Белгия със 193 точки. Шампионът от миналата година французинът Себастина Ожие завърши шести с 97 точки и не успя да спечели своята 8 титла, с което да изравни сънародника си Себастиан Льоб. 

Moto GP

Първият сезон на Moto GP без последния сезон на легендата Валентино Роси, който се отказа през 2021-а година. Титлата тази година спечели италианецът Франческо Баня с 265 точки, втори остана французина Фабио Куартараро с 248 точки. На третото място завърши друг италианец - Енеа Бастианини с 219 точки.

Снукър

Рони О'Съливан стигна до седмата световна титла, след като победи Джъд Тръмп във финала в Шефилд с 18:13 фрейма. Легендата се завърна и като номер 1 в ранглистата и ще преследва своята осма световна титла през новата година и по този начин той ще изпревари един от големите си съперници - Стивън Хендри. В момента двамата са с по седем световни титли. Ракетата пристигна и в България и през ноември участва в два демонстративни мача срещу друга снукър легенда - Джими Уайт, а шоуто на двамата беше в София и Пловдив.

Баскетбол

В жестока борба за титлата в НБА воденият от Стеф Къри - Голдън Стейн Уориъс спечели своята седма титла в историята си, след като победи във финалния плейофи Бостън Селтикс с 4:2 победи. Сърбинът Никола Йокич от Денвър беше избран за MVP, а Лука Дончич от Далас Маверикс също направи чудеса и изведе своя тим до полуфиналите. Евролигата беше спечелена от турския Анадолу Ефес, който победи в доста слабо резултатен финал - испанския гранд Реал Мадрид със само точка - 58:57. Българинът Александър Везенков и неговият Олимпиакос остана четвърти, след като загубиха мача за трето място от бившия тим на Везенков - Барселона. В женската Евролига унгарския Шопрон победи във финала турския Фенербахче с 60:55.

Волейбол 

В света на волейбол през тази година се проведоха Световни първенства при мъжете и жените. Европейският шампион Италия стана и световен, след като донякъде изненадващо успя да пребори домакина на турнира и смятан за основен фаворит Полша. При жените Сърбия стана дублира титла си от 2018-а година и за втори пореден път стана световен шампион, след като се справи с Бразилия на финала. В Шампионската лига при мъжете триумфира полският ЗАКСА, който победи във финала с 3:0 гейма Тренто на българина Матей Казийски. В женската Шампионска лига също имаше българин във финала - Христина Вучкова и нейният Имоко Конелиано загуби с 1:3 гейма от турския ВакъфБанк.

Бокс

Олександър Усик показа, че е по-добър от Антъни Джошуа и го победи и в реванша в Саудитска Арабия. Украинецът спечели след съдийско решение. Тайсън Фюри записа две победи през тази година. Фюри спечели срещу Дилиан Уайт и Дерек Чисора. Определено обаче 2023г. ще е доста по-запомняща година, защото всички очакват мегасблъсъка между Усик и Фюри, който окончателно ще реши спора кой е кралят в тежка категория. Двамата продължават да нямат загуба. Фюри беше казал, че ще се откаже, но реши да остане в света на бокса за този суперсблъсък. Все още се очаква точната дата на сблъсъка.

Зимните спортове 

Извън Олимпиадата световната купа в алпийските ски при мъжете спечели Марко Одермат от Швейцария с 1639 точки, а втори завърши норвежецът Александър Килде с 1172 точки. Трети завърши друг норвежец - Хенрих Христоферсен с 954 точки. При жените триумфира Михаела Шифрин с 1493 точки, а Петра Влхова от Словакия завърши втора с 1309 точки. Трета приключи Фредериха Бриньоне от Италия с 1055 точки. В света на биатлона Куентин Филон Майет от Франция спечели световната купа с 984 точки, втори завърши Стурла Легрейд от Норвегия със 736 точки, а трети приключи шведа Себастиан Самуелсон със 717 точки. При жените с титлата триумфира норвежката Марте Ройзелан с 957 точки, втора завърши Елвира Юберг от Швеция с 823 точки, а трета завършва Лиса Хаусер с 684 точки.

Акценти

Изпрати новина