Световният номер 1 Новак Джокович победи с 3:1 дебютантът във финала на Уимбълдън италианецът Матео Беретини, който за първи път игра финал в турнир от Големия шлем. 

Първата част беше изключително интересна. Джокович проби и поведе с 5:2, но Беретини не се предаде и изравни - 5:5. В тайбрека италианецът спечели със 7:4 и поведе с 1:0.

Джокович пак поведе с 5:2 и във втория сет, но този път не допусна нов обрат и след 6:4 изравни.

В третата част сръбският тенисист успя да пробие при 2:1 и това беше достатъчно да направи пълен обрат - 6:4 и Джокович поведе с 2:1.

В четвъртия сет до 3:3 нямаше проби, преди Джокович да пробие за 4:3 и затвърди пробива за 5:3, а след това проби отново и спечели с 6:3. 

С успеха Джокович грабна 20-а си титла от Големия шлем, с което се изравни на върха в класацията с Роджър Федерер и Рафаел Надал по брой титли от Големия шлем. 

Освен това Джокович може да направи и Златен шлем - да спечели всички турнири от Големия шлем в една година. Това не се е случвало в Оупън ерата. Джокович спечели първите три турнири от Големия шлем - Аустрелиън оупън, Ролан Гарос и Уимбълдън. Остава му само Ю Ес Оупън. Освен това световният номер 1 може да спечели и златен медал от олимпийските игри, който е единственото нещо в тениса, което не е печелил.