Световният номер 2 и говорител на Асоциацията на професионалните тенисисти Новак Джокович публично призова здравето на играчите да бъде поставено на първо място и започналият турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън да бъде отменен при необходимост. Условията в Мелбърн стават все по-непоносими заради бушуващите от 2 месеца пожари в Австралия. Днешните квалификации бяха отложени заради проливните дъждове. Мнозина се надяваха те да спомогнат за гасенето на пожарите и да изчистят въздуха, но според специалистите условията в следващите дни ще останат все така тежки. Припомняме, че вчера тенисистите се оплакаха, че не могат да си поемат въздух на корта. Словенката Далия Якупович колабира на корта по време на квалификациите на първия турнир от Големия шлем за годината.

Още няколко имаха огромни проблеми с дишането, Мария Шарапова и Лаура Зигмунд прекратиха двубоя си на демонстративния турнир Куйонг Класик. Организаторите бяха засипани с обвинения, че са допуснали да започнат пресявките в тези тежки условия. Те отговориха, че са се вслушали в мнението на специалистите. Тенисисти обаче призоваха за повече прозрачност в оповестяването на резултатите от измерването на чистотата на въздуха в Мелбърн. Французинът Никола Маю постна интересна снимка в Инстаграм – с маска на лицето си и надпис: Готов за първия кръг. Действията на организаторите на Аустрелиън Оупън влизат в откровен конфликт с тези на правителството, които съветваха гражданите в града да минимализират времето, прекарано в „задимените“ условия навън и да „избягват физическо натоварване“.

Междувременно Роджър Федерер и Рафаел Надал се включиха с общо дарение за погасяване на щетите, които пожарите нанесоха в Австралия. Двамата участваха в специалния благотворителен мач на Rod Laver Arena в Мелбърн, организиран от Тенис Австралия, и обявиха, че ще дарят общо 250 хиляди долара за каузата.

Демонстративният двубой, носещ наименованието „Rally for Relief“, се оказа истински успех – 15 000 зрители препълниха трибуните, а общата стойност на събраната сума от продажба на билети и дарения от страна на играчите се равнява на 4,82 милиона щатски долара, пише sportingnews.com, цитиран от tenniskafe.com.

Събитието противопостави отбора на Серина Уилямс срещу тима на Каролин Вожняки, които играха във формат Fast4. В състава на американката бяха Рафа и Новак Джокович, които играха в тандем на корта, а също така Доминик Тийм и Петра Квитова. Датчанката заложи на Наоми Осака, Кори Гоф, Ник Кирьос, Стефанос Циципас и Александър Зверев. Освен това Кирьос и Роджър Федерер изиграха цял сет един срещу друг за радост на феновете по трибуните. Швейцарецът спечели в тайбрек, но не това бе най-важното за вечерта.