Новак Джокович не беше пуснат в Австралия! Депортират Джокович обратно в Сърбия! Затвориха Джокович в хотел с емигранти в Австралия! Всички тези заглавия обиколиха световните медии в последните дни и ако не сте човек, който разбира от спорта може и да си помислите, че Новак Джокович е международен престъпник.

Ситуацията всъщност изглежда наистина безумна. Световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович иска да играе в първия турнир от Големия шлем Аустрелиън оупън. Джокович освен лидер в ранглистата спечели трофея в турнира през миналата година и има да защитава сериозен брой точки. Сърбинът обаче не е ваксиниран и това е основният проблем, който му докара толкова много проблеми. В Австралия не се допускат хора, които не са ваксинирани. 

Големият въпрос обаче идва от нещо, което доста хора май забравиха. Джокович обяви, че е получил медицинско изключение преди да замине в Австралия. Това означава, че някой му е дал зелена светлина да лети до Мелбърн и със сигурност самият тенисист не би тръгнал на своя глава. В Мелбърн обаче Джокович беше изненадан, че няма да получи виза, защото е неваксиниран и документите му за медицинско изключение не били пълни. Още по-любопитно обаче стана информация от петък, според която австралийските власти започват разследване на визите на всички тенисисти и треньорите им, които са влезли в страната. Оказа се, че има поне четирима тенисисти освен Джокович, който имат медицинско изключение и в момента са в Австралия и не са били спирани, а бройката на треньорите е доста по-голяма

Това обърква съвсем всичко, защото звучи доста абсурдно да има хора, които са влезли в Австралия, а за световния номер 1 в мъжкия тенис да има голям проблем. 

Драмата най-вероятно ще завърши в понеделник, когато ще стане ясно дали Джокович ще бъде депортиран обратно в Сърбия и ще му се забрани да участва на турнира или все пак разумът ще надделее и Ноле ще има възможност да защитава титлата си от миналата година. 

Варианта пред австралийските власти беше следният - Джокович да бъде под карантина през целия си престой в Австралия и да ходи само до кортовете за мачове и тренировки, както и да бъде тестват всеки ден. 

В момента Джокович е задържан в плен в хотел за бежанци в Австралия. Той не може да излиза от хотела и ще може да го напусне утре, когато се гледа делото, което ще реши какво ще се случи. 

Реално ако Джокович не участва на Аустрелиън оупън той ще загуби 2000 точки от ранглистата и така ще се отвори сериозна възможност за Даниил Медведев да преследва първото място в ранглистата ако триумфира в Австралия и впоследствие и на втория турнир от Големия шлем Ролан Гарос. Така заради абсурдни причини може да се стигне до промяна в световната ранглиста, а това не е никак добре, защото спортен спор се решава на терена, а не в съда...