Днес е големият ден за българския спорт. 12 декември 2020г. може да стане исторически и един от най-успешните за целия български спорт. Днес най-добрият български боксьор Кубрат Пулев може успее да свали от трона световния шампион в тежка категория Антъни Джошуа и да стане първият българин световен шампион в професионалния бокс. Сблъсъкът за световната титла е днес в зала "Уембли" в Лондон, а двамата се очаква да излязат на ринга около полунощ.

Предистория

Сблъсъкът между двамата има история от 3 години. През 2017 двамата трябваше да се бият за световната титла, но контузия на Кубрат Пулев, малко преди сблъсъка, промени плановете и така и не излязоха един срещу друг. Драма имаше и за тази среща. Тя беше на няколко пъти отлагана, както и мястото ѝ. Ситуацията с коронавируса съвсем обърка плановете, но вече няма какво да стане, за да не се състои тази среща. Кубрат Пулев няма да има българска подкрепа, след като бяха пуснати едва 1000 билета за сблъсъка, които бяха продадени за секунди, но българи не бяха допуснати да купуват билети за двубоя. Имаше драма и с българските журналисти. Те не бяха допуснати за срещата, но все пак след много разговори и намеси и на министъра на спорта Красен Кралев се стигна до позволение те да присъстват на двубоя. Освен всичко друго притежателите на правата платформата DAZN реши да не продава на българска телевизия двубоя и той ще остане без български ефир.

"Балонът"

Двамата бяха настанени в хотел в Лондон заедно със своите екипи, официалните лица и журналистите, които ще присъстват на двубоя. Предвид ситуацията с коронавируса на всички, които са в т.нар. "балона" беше забранено да излизат извън хотела и да се разхождат из Лондон. Двамата също не се засичат в "балона". Преди срещата Джошуа и Пулев се срещнаха само два пъти - единият път беше на официалната пресконференция преди двубоя, а друга вчера на официалния кантар преди сблъсъка. 

Кубрат Пулев

За Кубрат Пулев това ще е втори сблъсък за световната титла в тежка категория. Кобрата е единственият български боксьор, който се е бил за световна титла в професионалния бокс. Първият сблъсък на българина беше срещу Владимир Кличко през 2014-та година. Тогава Пулев загуби в петия рунд, след като беше нокаутиран от мощния украинец, който беше тогавашния шампион в тежка категория. След това Пулев можеше да се бие за втори път за световната титла срещу Антъни Джошуа, но се контузи. Три години по-късно той ще има възможност да излезе срещу Джошуа и да спечели първа световна титла в кариерата си. Иначе Кобрата е професионалист от 2009 година. Това ще бъде неговият юбилеен 30-ти сблъсък в профи бокса. До момента българинът има 29 мача, от които 28 победи (14 с нокаут) и една загуба. В аматьорския бокс Кобрата е веднъж европейски шампион от Ливърпул през 2008 и бронзов медалист от шампионата през 2006 в Пловдив. През 2005 година има и бронз от Световно първенство. 

Антъни Джошуа 

Антъни Джошуа е настоящият световен шампион в тежка категория с четири пояса. Той иска да се превърне в един от най-добрите боксьори и да затвърди световните си титли. Джошуа е професионалист от 2013 година. Това ще бъде неговата 25 среща в профи бокса. Приказката за Джошуа започна с победа над тогавашния световен шампион в тежка категория легендарния Владимир Кличко от Украйна през 2017 година. Джошуа се превърна в един от най-силните и популярни боксьори. На 1 юни 2019 той допусна много изненадваща загуба от американеца Анди Руис, AJ беше свален след нокаут в седмия рунд и загуби световните титли. Реваншът обаче беше през декември същата година и след победи по точки Джошуа си върна титлите. Джошуа има 23 победи (21 от тях са с нокаут) и една загуба. При аматьорите Джошуа е олимпийски шампион от Олимпиадата в Лондон през 2012-та година. Вицешампион през 2011-та година на Световното първенство в Баку, Азербайджан. 

Значимостта на двубоя

За Кубрат Пулев двубоят е много важен, защото най-вероятно това ще е неговият последен шанс в кариерата да стане световен шампион. Ако успее да го направи, той ще стане първият българин, който става световен шампион в професионалния бокс. Това ще е едно от най-значимите и големи постижения на българския спорт. За Антъни Джошуа срещата също ще е важна, защото той има да защитава световните си титли, а вече веднъж ги е губил, макар и само за няколко месеца. 

Рундовете 

Играе се в стандартната 12-рундова битка. Всеки рунд ще бъде от по 3 минути. 

Възраст 

Джошуа е роден на 15 октомври 1989 и в момента е на 31 години. Кубрат Пулев е роден на 4 май 1981 и в момента е на 39 години. Осем години е разликата между двамата в полза на Джошуа, но в бокса се е доказало, че годините никога не са фактор.

Залата 

Двубоят трябваше да се играе в най-голямата зала в Лондон О2, но беше "преместен" в зала "Уембли", която се намира на националния стадион на Англия - "Уембли".

Публиката 

След като от 2 декември бяха разхлабени мерките във Великобритания и страната беше разделена на зони стана ясно, че Лондон влиза в зоната, в която ще се позволява публика на закрито. Беше взето решение публиката да бъде 1000 зрители. Българи обаче нямаха право да купуват билети за двубоя. Ценните хартийки бяха изкупени за секунди. 

Какво заяви Кубрат Пулев преди двубоя 

Кубрат Пулев заяви, че е готов за двубоя и ще успее да стане световен шампион. Пулев заяви, че е не е от значение, че е по-възрастен от своя опонент и това в бокса не играе. 

Вижте какво каза още Пулев:

Кубрат Пулев: Респект за Антъни, но съм готов да стана шампион и да притежавам всичкоКубрат Пулев говори преди двубоя

Какво заяви Антъни Джошуа преди срещата 

Антъни Джошуа заяви, че винаги е искал да се бие с най-добрите и напрежението го прави по-силен психически.

Ето какво заяви още Джошуа:

Джошуа: Винаги съм искал да се бия с най-добритеСветовният шампион коментира предстоящия сблъсък с Кубрат Пулев

Кантарът 

Сериозно напрежение между Джошуа и Пулев имаше на официалния кантар преди сблъсъка вчера. Двамата си крещяха разпалено и охраната трябваше да се намесва, за да предотврати по-сериозни разправии. Кантарът показа, че Антъни Джошуа е малко по-тежък от Кубрат Пулев. Настоящия световен шампион тежи 109.2 кг. Кубрат закова стрелките на 108.7 кг. 
 
Букмейкърите 

Джошуа е определян за тотален фаворит, а Пулев за аутсайдер. Средният коефициент на световните и българските букмейкъри е 1.10 за Джошуа, а за Кубрат Пулев е 6.50. Според букмейкърите най-вероятният краен изход ще бъде след нокаут, а двубоят ще завърши в петия или шестия рунд в полза на Джошуа. 

Телевизионното излъчване 

За съжаление двубоят няма да се предава на живо в българския ефир. Причината е, че платформата, която държи правата за двубоя DAZN не е пожелала да продаде двубоя на българска телевизия. Така българските зрители няма да имат шанс да гледат двубоя. Единственият вариант пред българите е да заплатят абонамент за платформата. Цената е 3 български лева за месец, като абонаментът за платформата може да бъде прекратен по всяко време. Платформата може да се гледа на всякакви устройства, компютри, телефони, таблети и смарт телевизори. Във Великобритания двубоят ще струва близо 25 лири. 

Подгряващите мачове и кога ще започне двубоят? 

Общо шест срещи ще се изиграят преди основния сблъсък Джошуа - Пулев. Боксовите срещи започват в 20:00 б.в. На ринга ще излезе и Хю Фюри, който е братовчед на Тайсън Фюри и се би с Кубрат в София, но българинът успя да го победи. На ринга ще излезе и Лоурънс Околие, който е шампион в лека тежка категория. Очаква се двубоят между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев да започне около полунощ 0:00 б.в.

Пълната програма:

Старт 20:00ч. 

Кейс Ашфак - Ашли Лейн 

Флориан Марку - Алекс Фийрън

Маколи МакГоън - Кийрън Конуей

Мартин Баколе - Сергей Кузмин

Хюи Фюри - Мариуш Вах

Лоурънс Околие - Никодем Йежевски

Около полунощ Антъни Джошуа - Кубрат Пулев