Динозавърът Джокович, който е жаден за още рекорди

Ноле е на 36 години, но не смята да спира с уникалните постижения

03.12.2023 18:00 3173 0
Динозавърът Джокович, който е жаден за още рекорди

Новак Джокович продължава да изумява тенис света, след като спечели финалния Мастърс в Торино, макар и да беше отписван за него. Световният номер 1 е вече на цели 36 години, но не смята да спира с уникалните си постижения.

Макар и на сериозна възраст за спорт като тениса Ноле записа една от най-успешните си години. Той беше много близо да спечели четирите турнира от Големия шлем в една календарна година, нещо което е правено само от Род Лейвър, но извън т.нар. "Оупън ера".

Ноле спечели титлите в Аустрелиън оупън, Ролан Гарос и Ю Ес Оупън, но Карлос Алкарас го спря на Уимбълдън и така той остана без един от малкото рекорди, които му липсват. Сърбинът обаче е амбициран да направи това постижение през следващата година. 

Джокович ще има и друг много важен момент през 2024-та година, а именно най-вероятно последен опит да спечели злато от Олимпийски игри. Всъщност Ноле няма трофеи само от Олимпиада и отборното първенство за смесени отбори Хопман къп.

Със спечелването на Мастърса в Торино той се превърна в най-успешния тенисист на финалния Мастърс, след като вече има 7 титли от него и мина Роджър Федерер, който остана с 6. 

Освен това Ноле стана и най-възрастният тенисист, който печели титлата от финалния турнир. 

От тази сезмица Джокович е номер 1 в класацията за рекордните общо 400 седмици в рекордните 13 различни години и е завършил като номер 1 в края на годината рекордните осем пъти.

Ноле има и общо 24 титли от Големия шлем повече от всеки един друг тенисист. 

Титлата вчера беше под номер 98 за Ноле, който догодина ще гони още половин дузина рекорди - 100 титли в кариерата си и Голям шлем в една календарна година и олимпийска титла.

Реално Джокович по постижения вече се превърна в най-усешния тенисист за всички времена, а рекордите му ще останат доста години в историята на тениса. 

Ноле обаче не смята да спира дотук и смята през 2024-та година да години и последните рекорди, които му останаха. 

Изпрати новина