Олимпийските игри в Токио приключиха в неделя, но както всяка Олимпиада винаги има моменти, които остават. Ще Ви представим десет от най-шокиращите моменти в японската столица. 

Триумфът на Италия на 100м. и щафетата 4х100м. 

Ямайка, САЩ, страни от Карибския басейн - от тези страни атлетите на спринта на 100 м. печелят първите места на Олимпийски игри и световни първенства. Това обаче беше нарушено и то от италианец, макар и с американски корени. Марсел Якобс шокира целия свят, след като спечели изненадващо титлата на 100 м. в спринта в Токио. Той финишира с 9.80 сек. и се окичи със златния медал в Токио. Якобс, който е е на 26 години до момента имаше златен медал само от Европейското в зала на 60 м. през тази година. Той прибави и още един шокиращ златен медал от Токио. Италианската щафета на 4х100м. сложи край на доминацията на страните от Карибския басейн на Олимпийски игри и триумфира с олимпийската титла. За последно европейска щафета беше печелила златен медал през Атина 2004г. 

Трансджендър участва на Олимпиада

За първи път в историята на Олимпийски игри трансджендър взе участие на Олимпиада. Лоръл Хърбърд се състезаваше сред мъжете, но след промяна в правилата имаше право да вдига наравно с жените. Това стана в Токио, но Хърбърд не успя да направи нито един успешен опит, след като завърши с два неуспешни опита на 125 кг. и един на 120 кг., завършвай на последното 13-о място.

 

Нокаутиран каратист грабна златен медал

Един от най-дискусионните моменти на игрите беше дисквалификацията на Тарек Хамеди от Саудитска Арабия в двубоя му срещу иранеца Саджад Ганджзаде във финала на карате кумите до 75 кг. Хамеди водеше убедително с 4:1 и довърши своя съперник с мощен удар с крак, който прати в безсъзнание Ганджазаде, който получи медицинска помощ.

Съдиите прецениха, че ударът на Тарек е бил забранен, тъй като попада във врата, а не в главата противника. 

Това решение беше доста дискутирано не само от феновете, но и от специалисти в каратето и повечето бяха на мнение, че Хамеди не е направил нищо непозволено.

Ганджзаде успя да се свести за церемонията по награждаване и вдигна ръката на противника си в знак на уважение. Хамеди беше разочарован от съдийското решение и заяви, че не го приема. 

 

Шамарите от треньора на Мартина Трайдос 

Състезателката в джудото Мартина Трайдос стана една от най-известните на игрите не, защото спечели медал, а защото нейният треньор и удари няколко шамара преди да излезе на татамито. Към треньора Клаудиу Пуса веднага заваляха обиди и упреци, но Трайдос побърза да оправдае действията му, защото заяви, че това просто е ритуал преди мач и няма нищо смущаващо. 

Колоездачката, която беше убедена, че е спечелила златото

Анемиек Ван Влеутен беше сигурна, че е спечелила златото и вдигаше победоносно ръце. Това обаче траеше доста малко, след като тя разбра, че австралийката Анна Кейзенхофер е завършила една минута и 15 секунди преди нея.

Лодката, която едвам не контузи състезателите в триатлона 

Стартът в дисциплината плуване в триатлона можеше да започне със сериозен инцидент, а причината беше лодка на телевизионния екип, която незнайно защо застана точно до състезателите само на метри от старта. Спортистите обаче бързо реагираха и не се стигна до инциденти, които може да бъдат много сериозни, а забавянето щеше да е най-малкият проблем.

Екшън в хокея на трева 

Мач от груповата фаза хокея на тревата в Токио между Испания и Аржентина прерасна в боксов двубой. Педро Ибара от Аржентина се изнерви много от Алваро Иглесиас от Испания, който се превиваше на тревата. Ибара обвини испанеца, че се преструва, за да забави времето и го удари със стика, а след това испанецът не му остана длъжен и го хвана за гушата. Последва сблъсък между играчите на двата отбора, който беше потушен, а двубоят завърши 1:1. Двата отбора обаче отпаднаха на четвъртфиналите и не успяха да стигнат до медали. 

 

Контузия и най-лошият скок 

Белгиецът Томас Ван дер Плаетсен влезе в десетобоя с искрени надежди за медал, но напусна Олимпиадата с контузия, след като направи може би най-лошия скок в дисциплината скок дължина. Макар и доста комично за белгиецът това изпълнение му коства не само медала, но и тежко разтежение на дясното коляно, а той беше изнесен на инвалидна количка.

 

Да си оператор е опасно 

Единият от операторите на турнира по скейтдбор на Олимпиадата беше бутнат от състезателката по скейтборда Кийрън Уоли. Уоли загуби равновесие при своето изпълнение и бутна оператора, който падна на земята. За щастие той бързо се изправи, а шокираната Уули побърза да се извини и да се увери, че е добре.

Катастрофа със служебно лице в колоезденето 

Един от най-атрактивните спортове на Олимпийските игри в колоезденето е Велосипеден мотокрос или още BMX. При едно от състезанията нидерландецът Ниек Киман удари един от служебните лица в състезанието. Така и не стана ясно какво прави човекът на трасето по време на състезанието. Служителят не пострада, а Киман нарани коляното си при сблъсъка, който като по чудо се размина с леки травми.