Мъжкият баскетболен отбор на България ще гостува на Латвия в предпоследна среща от европейските квалификации. Двубоят е днес от 19:30 б.в. в Рига.

Националите ще имат шанс да се класират на Европейско първенство за първи път от 10 години насам. Това може да се случи при успех днес над Латвия. За последно България се класира на Евробаскет през 2011, когато завърши на 13-то място от 24 тима.

"Лъвовете" ще играят днес срещу Латвия и в понеделник срещу Босна и Херцеговина.

В група Н Босна и Херцеговина и Гърция вече се класираха за шампионата и днешната битка между България и Латвия ще е решаваща за класирането. 

И двата отбора са с по една победа и 3 загуби, но България успя да победи в директната среща домакинството си на Латвия преди година националите победиха със 110:104 в Ботевград.

При равен баланс именно директният сблъсък със съперника ще стигне за място на първенството. България не трябва да губи до 6 точки, ако това се случи ще се заплете сериозен възел в групата и последните мачове ще са решаващи. Ако националите загубят с повече от 6 точки, то те ще се сбогуват с надеждите си за класиране.

Двубоят между България и Латвия ще бъде предаван на живо по БНТ 3.

Ето и групата на България за двубоя:

Димитър Димитров (Балкан)

Андрей Иванов (Ямбол)

Александър Янев (Бърно)

Константин Костадинов (Реал Мадрид)

Христо Захариев (Левски Лукойл)

Чавдар Костов (Левски Лукойл)

Павлин Иванов (Рилски спортист)

Алекс Симеонов (Рилски спортист)

Дий Бост (Монако)

Васил Бачев (Академик Пд)

Деян Карамфилов (Рилски спортист)

Станислав Ваклинов (Берое)