Вдигането на тежести в България претърпя много катаклизми и тежки моменти през последните години. 2021-а обаче завърши с първия ни световен шампион в щангите от 17 години. Едва на 17 години Карлос Насар стана световен шампион в категорията до 81 кг. 

Заради скандали с допинг България пропусна Олимпийските игри през 2008-а в Пекин и 2016-а в Рио.

Последваха сериозно скандали, федерацията беше с отнет лиценз и нашите щангисти нямаха право да се състезават на големи състезания. Все пак през 2011-а година новата федерация получи лиценз от Министерството на спорта, което тогава беше под ръководството на Свилен Нейков, а неин председател стана Неделчо Колев. От тази година начело на федерацията застана Ариф Маджид.

Годината обаче беше чудесна за щангите и само медал от Олимпийските игри щеше съвсем да затвърди мнението, че този спорт си е един от най-успешните ни и най-български. Реално България спечели медал и от Токио, но той беше отнет по скандален начин. 

Но преди да минем към Олимпиадата ще започнем хронологично от Европейското първенство по вдигане на тежести. 

То се проведе от 3 до 11 април в Москва и България спечели отборната титла с 685 точки. Националите ни спечелиха три европейски титли, три сребърни медала и един бронзов или общо седем отличия в двубоя. В различните дисциплини медалите са 19 - 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови. 

Европейски шампиони станаха Ангел Русев в категория до 55 кг., Стелиян Гроздев в категорията до 61 кг. и Надежда Нгуен в категорията до 45 кг.

На Олимпиадата Божидар Андреев и Христо Христов бяха много близо до медали. България беше представена само с двама щангисти заради скандалите, но те се представиха много силно. Малко не достигна на Божидар Андреев да грабне бронза. Христо Христов беше ограбен, след като направи успешен опит, който щеше да му осигури бронзов медал. Той незаслужено не беше зачетен от съдиите и така той остана извън медалите. 

На Световното първенство в Ташкент, Узбекистан България от 17 години успя да спечели и първа световна титла. 17-годишният Карлос Насар стана световен шампион до 81 кг. Българинът завърши с двубой от 374 килограма. Последната световна титла беше през 2007 година, когато шампион стана Иван Стоицов. Ангел Русев успя да спечели бронзов медал.

Успехите на щангите обаче дойдоха на фона на новината, че от Олимпиадата през 2028 вдигането на тежести заедно с бокса и модерния петобой ще отпаднат от спортовете. Така България ще има последен шанс да спечели медал от щангите на Олимпиадата в Париж през 2024г.