Изабел Христова стана световна шампионка по борба с пояси (belt wrestling). Първенството на планетата в неолимпийските стилове борба се проведе в град Нур Султан, Казахстан. Борбата с пояси или т.н. Алиш е киргизка национална борба, в която се играе само със захват за колана, което води до атрактивни високи хвърляния като в джудото. Изабел изигра четири срещи в категория до 65 килограма на първенството в Нур Султан. Тя стартира с победа над състезателка от Киргистан, след това преодоля съперничка от Узбекистан. На полуфинала габровката се наложи над Сорая Клундер от Холандия, а в спора за златото победи Юлзан Дюсенбаева от Казахстан.

Беше много тежко. Играх срещу състезателки, за които това е традиционен спорт, а освен това бяхме и на тяхна територия. Наистина беше тежко, но се радвам, че успях, сподели световната шампионка. Габровската състезателка завоюва и още един медал на шампионата, бронзов, в друг неолимпийски стил борба – т.н. Казах куреш, един от традиционните и най-стари видове спорт в Казахстан. Победи над съпернички от Узбекистан и Киргистан и осигуриха място на полуфиналите. В битка за място на финала Изабел отстъпи на бъдещата шампионка от Гърция, а в спора за бронза надигра Гулноракхон Содикова от Узбекистан.

Изабел Христова е откритие на треньора Георги Колев и започва състезателния си път от местния Джудо клуб „Габрово“. Впоследствие се премества в столицата, в спортното училище „Генерал Владимир Стойчев“ и продължава спортната си кариера в ЦСКА. В колекцията си до тук Изабел има куп медали от световни и европейски първенства по джудо, борба и самбо. В момента Христова е студент в Националната спортна академия.