През миналата седмица стана ясно, че пловдивската баскетболистка и една от най-големите легенди на женския ни баскетбол Пенка Стоянова ще бъде приета посмъртно в баскетболната зала на славата на официална онлайн церемония на 18 юни.

Голямата баскетболистка напусна този свят на 16 август 2019г. 

Пенка Стоянова ще стане и петият пловдивски спортист, който ще попадне в спортна Зала на славата след Стефка Костадинова - лека атлетика, Христо Стоичков - футбол, Йордан Йовчев и Стоян Делчев - спортна гимнастика. 

Признанието е много голямо, защото Пенка Стоянова ще стане едва втората българка, която ще бъде приета в Залата на славата в баскетбола. Пловдивската баскетболистка има сребърен и бронзов медал от Олимпийски игри, сребърна и бронзова медалистка от европейски първенства и два пъти финалист в турнира Лилиана Ронкети. Първа в залата влиза Ваня Войнова, която също е обявена посмъртно в залата през 2007г. Войнова е двукратен носител на Купата на европейските шампиони със Славия през 1959г. и 1963г. Тя европейска шампионка, два пъти вицешампионка и един път бронзова медалистка от европейски шампионати, а освен това има и сребро и бронз от световни първенства. През 2019-а в Залата на славата влезе и баскетболната легенда Атанас Голомеев, който в края на 70-те години играе един сезон в колежанския отбор МакГил Редмен от Канада и привлича окото на отборите от НБА, но българската власт е категорична и Голомеев се разминава от това да стане първият българин, който играе в Лигата на извънземните. Голомеев е считан за един от най-добрите баскетболисти в Европа в периода, в който се състезава от 1965 до 1985г. 


Атанас Голомеев в баскетболната Зала на славата

В баскетболната Зала на славата са още двама българи, но те са съдии - Артеник Арабаджян, който е приет през 2009-а година и Валентин Лазаров приет през 2013-а година. 

Любопитно е, че волейбола е най-успешният ни отборен спорт, но в Залата на славата имаме само един българин. Това е легендата Димитър Златанов, който през 2007-а беше приет в Залата на славата. Той е европейски шампион с ЦСКА през 1969г. и носител на Купата на носители на купи също с ЦСКА през 1976г. Има сребро от олимпийски игри и световно първенство с националния отбор по волейбол. 


Димитър Златанов показва плакета, който е получил след влизането си в Залата на славата във волейбола

През 2017-а най-успешния ни футболист Христо Стоичков беше приет в Залата на славата на световния футбол в мексиканския град Пачука. Стоичков е единственият българин носител на Купата на европейските шампиони, единственият българин ставал голмайстор на Световно първенство и единственият българин носител на Златната топка - най-ценната индивидуална награда във футбола.

Легендарният ни борец Дан Колов получи признанието си през миналата 2020-а година. Той влезе в Залата на славата на кечистите на списание The Wrestling Observer Newsletter. Колов получи признанието си 60 години след смъртта си. 

Във вдигането на тежести също бройката е прекалено малка, въпреки че България се е славила дълги години като една от най-добрите нации в щангите. През 1994г. в Залата на славата във вдигането на тежести влиза Нораир Нурикян, който е единственият ни щангист с две олимпийски титли през 1972г. в Мюнхен и 1976г. в Монреал. Има още сребърен и два бронзови медала от световни първенства. В Залата на слава е приет през 2007-а година и Стефан Ботев, който има два бронзови медала от олимпийски игри. 

Плувецът Петър Стойчев, който направи невероятни неща в открити води е единственият българин в Залата на славата в плуването. Стойчев е първият човек, който преплува Ламанша под 7 часа, а отделно има и успех в първия организиран плувен маратон на Антарктида. Българинът беше приет в залата през 2018-а година.

Хокеят определено не е най-популярният спорт в България и страната ни няма успехи в него, но през 2019-а вратарят Константин Михайлов получи страхотно признание и попадна в хокейната Зала на славата. Той беше отличен за дългогодишната си кариера, като българинът участва на рекордните 28 световни първенства в долните дивизии в периода 1985-2014 година. 


Константин Михайлов влезе в хокейната Зала на славата през 2019г. 

В създадената през 2012-а година Зала на славата в лека атлетика е невероятната Стефка Костадинова. Пловдивчанката остана единствената българка, която държи световен рекорд. Българката скочи 209 см. на скок височина през 1987г. и постижението е недостижимо и до ден днешен. Костадинова е приета в залата на 13 ноември 2012-а година само осем месеца, след като залата е създадена. 

В Залата на слава на спортната гимнастика също имаме българи, като и двамата са пловдивчани. През 2016-а в залата беше приет Йордан Йовчев, който е единственият гимнастик с участие на шест поредни олимпиади 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, от които има четири спечелени медали. В залата през 2008-а година е приет и друга легендарна фигура на българската спортна гимнастика - Стоян Делчев, който е олимпийски шампион от 1980г. на висилка и бронзов медалист в многобоя на същата Олимпиада. 


Четири години след като приключи състезателната си кариера Йордан Йовчев влезе в Залата на славата по спортна гимнастика