Волейболистите от националния отбор на България започват днес последната битка за олимпийска квота за Токио 2020. "Лъвовете" излизат срещу Франция в първия си мач от Група В на европейската олимпийска квалификация в Берлин, която е последен шанс на отборите да се класират за Игрите в японската столица през лятото. Срещата е от 18,00 часа българско време в легендарната "Макс Шмелинг Хале" в германската столица и ще бъде давана пряко по БНТ 3.

На този светъл празник днес Богоявление, на който по традиция се хвърля кръста във водата, ще се разбере какъв кръст "ще носят" българските волейболисти и дали годината ще бъде успешна и плодотворна, пише Sportal.bg. Играчите на Силвано Пранди изпуснаха страхотна възможност вече да са спечелили виза за Токио 2020, след като миналото лято бяха буквално на две точки от страхотна победа над олимпийския шампион Бразилия на квалификацията във Варна, но в крайна сметка загубиха с 2:3. Сега пред "трикольорите" се отваря още един, последен, шанс за класиране на Олимпийските игри въпреки изключително трудния и тежкия очертаващ се турнир в Берлин, който ще бъде своебразно мини европейско първенство. Допълнителен стимул за тях може да бъде и провала им на Евроволей 2019, на което записаха най-лошото класиране за България от 1987 година насам отпадайки преди 1/4-финалите.

Сега България ще бъде в почти същия си състав както на европейското първенство преди малко повече от три месеца. Благодарение на усилията на Любо Ганев, който от няколко седмици е съвместно начело на БФВ заедно с Данчо Лазаров, в състава се завърна опитния разпределител Георги Братоев. За нещастие плеймейкърът се контузи в първата контрола на България срещу Египет на 31 декември, броени дни пред олимпийската квалификация, и отпадна от групата от 14 играчи за Берлин. Въпреки това, в тима цари настроение и позитивизъм, като всички вярват в шансовете за класиране. Капитанът на България Виктор Йосифов заяви преди началото на турнира, че ще бъде тежко, но са в добро състояние и ще дадат най-доброто от себе си, за да спечелят квалификацията и квотата за Токио 2020.

От друга страна Франция също не успя да спечели виза за Игрите на междуконтиненталните квалификационни турнири през август миналата година, след като бяха в една група със световния шампион Полша и Словения. След това, "петлите" останаха едва 4-и на Евроволей 2019, на което бяха домакините. През последните дни тимът беше "разкъсван" от скандали, като диагоналът Стефан Бойер отказа да играе заради конфликт с другата звезда Ървин Нгапет. Независимо от това, Франция стартира перфектно на квалификацията в Берлин, като вчера не остави шанс, взе реванш и удари категорично европейския шампион Сърбия с 3:0 гейма в първия мач от групата.

Една евентуална победа над Франция "ще даде криле" на България и още повече ще вдигне увереността им преди останалите мачове срещу Сърбия и Нидерландия. При успех за "петлите" пък, те на практика ще се класират за полуфиналите на квалификацията и ще продължат да мечтаят за олимпийска виза.