Пловдивският спорт винаги е раждал и ще продължава да ражда таланти. В нашата поредица ще представяме най-ярките от тях, а днес започваме с детето-чудо на родната лека атлетика - Лили Георгиева.

Детето чудо на леката атлетика Лили Георгиева продължава да чупи рекорд след рекорд и да печели медали от големи първенства. 17-годишната състезатлка на пловдивския клуб Тракия с основание е считана за една от най-талантливите ни спортистки и тя продължава да го доказва. Историята и е истинска приказка за мечтите, стремежите и пословичната отдаденост към бягането на едно малко момиче, чийто огромен талант избуява под вещото ръководство и грижи на треньорката и Радмила Станкович и председателката на клуба Лиляна Томова.  Изключително успешна година! Гордея се с Лили и с труда, който положи за тези големи успехи и медали от международни състезания, не крие задоволството си Радмила Станкович. А възпитаничката и вече има цели 15 национални рекорда!

През юли младата надежда се класира шеста на световното до 18 години в Найроби, Кения в бягането на 1500 метра. По време на финала Лили получава режеща болка в гърдите – липсата на достатъчна аклиматизация и голямата надморска височина от близо 2000 метра си оказва влияние. Въпреки проблемите състезателката става единствената европейка в Топ 6 на последните 10 световни първенства в дисциплината.

Необходимо беше да се отиде 3-4 седмици по-рано, но нямаше как да стане. Всъщност Лили не се измори, защото не можа да си направи бягането, и го доказа броени дни след това със среброто си на европейското до 20 години в Гросето, отново на 1500 метра, пояснява треньорката. В италианския град атлетката става единствената на шампионата с два национални рекорда – от 4.20 на 4.18 на полуфинала и 4.16 на финала. Постига този забележителен успех в рамките само на три дни и в конкуренцията на бегачки с две години по-големи от нея. И от всички финалистки единствена записва лично постижение. Лили разбива хегемонията на англичанките и буквално ги разплаква, след като преди състезанието заявили, че ще окупират почетната стълбичка. И ние плакахме, но от радост, допълва Радмила Станкович.

Оказа се, че Лили не е само чудо в атлетиката, но е и медицинско чудо. Лоша контузия през април едва не проваля плановете и – скъсване на ставни връзки на глезена. Цял месец е трябвало глезена да бъде шиниран, а на Лили бил предписан пълен покой и никакви тренировки лично от светилото в спортната травматология професор Станчев. Получила травмата не по време на състезание или тренирока, а при най-обикновено подхлъзване по време на ходене. В началото дори се засмях, но след няколко метра почуствах огромна болка и едва се прибрах вкъщи, разказва състезателката. Питаме се какво би станало ако тази травма я нямаше и ако имаше лагер в Кения, допълва Радмила Станкович.

Лили е родена в село Градина, но едва 9-годишна бива забелязана от Радмила, която я взима под свое покровителство. Още на първото си състезание – без никакви целенасочени тренировки, става 4-та. След това две години не участва на никакви първенства, с цел да се подготви максимално и да не се прибързва с развитието и. Двете заформят изключително успешен тандем и младата състезателка още в първите си години в атлетиката редовно бие каките по пистите на държавни и дори международни първенства. Ученичка е в Спортното училище, но признава, че не е пълна отличничка. С натоварената и програма с тренировки това просто не е възможно – става в 6.30 часа, прибира се към 20 часа.

Ръководството на Спортното училище и е осигурило стая, в която да си почива между тренировките през деня. Продължава да си живее в дома за деца, лишени от родителски грижи „Мария Луиза“, където е от самото си пристигане в Пловдив. Не иска да си тръгва оттам, въпреки че вече може да се отдели в самостоятелно жилище или да живее в пансиона на Спортното. Защото се чувства отлично с приятелите около себе си и грижите, които се полагат там за нея. Много ми харесва, всичко ми е осигурено, казва Лили с усмивка.

Само преди две години детето чудо едва намираше шпайкове за състезания, но сега положението е различно. Състезателката вече е много по-добре осигурена материално, получава и стипендия от КЦМ, а наскоро лично волейболната легенда Любо Ганев и подарил маратонки. А Лили вече гледа към следващото си голямо изпитание – световното първенство за девойки старша възраст догодина.