Българският национален отбор по футбол за юноши до 17 години загуби с 1:2 от Швеция в първия си мач от Елитния кръг на квалификациите за Евро 2024. Лъвчетата" попаднаха в група 2, мачовете от които ще се изиграят в периода 20-26 март, а домакин на този минитуринир ще бъде Румъния. Другият отбор е Уелс.

В 13-ата минута пред "лъвчетата" се откри отлична възможност за гол. Топката се озова в Марто Бойчев, който нанесе удар от около десетина метра, но Фишестрьом спаси. Малко след това удар с глава на Йонсон премина над вратата на Атанас Кехайов.

След половин час игра гредата спаси селекцията на Тодор Симов. Дженезис Антви проби отляво, навлезе навътре и нанесе удар, който срещна десния страничен стълб. В 36-ата минута Йонсон отправи удар от удобна позиция, но не намери целта.

Две минути след това Антви не успя да върне добре топката към вратаря, от което се възползва Бойчев. Футболистът на ЦСКА 1948 пое топката и шутира от 12-13 метра, но опасно над вратата.

Второто полувреме стартира с нова опасност за Швеция. Техен футболист проби по крилото и стреля от малък ъгъл, но топката се отклони в страничния стълб. В 50-ата минута добра атака на родния тим остави Гигов сам срещу вратаря. Ударът на нападателя обаче се отклони от противников състезател, което се оказа достатъчно кълбото да мине на сантиметри от страничния стълб.

Малко по-късно обаче България успя да открие резултата. В 52-ата минута Бойчев напредна добре по крилото, финтира няколко футболисти в жълто, влезе в наказателното поле и с хубав удар прониза вратата на шведите за 1:0.

В 58-ата минута Швеция обаче успя да изравни. След изпълнение на корнер настъпи разбъркване в наказателното поле, топката бе отклонена на близката греда и на далечната Куси-Асаре стреля от близка дистанция. Кехайов се намеси, но според главния съдия топката бе преминала голлинията и резултатът стана 1:1. Малко след това гол на Йонсон бе отменен заради засада.

В края на мача шведите наложиха натиск, но нашите момчета се защитаваха добре. Това обаче се промени малко след 90-ата минута, когато Оке Андерсон бе оставен на стрелкова позиция и след помощ от гредата топката влезе в мрежата, с което донесе успеха на тре корнур.

Играчът на Ботев Емил Найденов игра до 86-та минута, когато беше заменен от Виктор Иванов. Футболистът на Локомотив Мерт Салим влезе като резерва в 90-та минута на мястото на Филип Гигов. 

България: Кехайов – Йорданов, Димитров, Цанев, Петров – Найденов, Полендаков, Божков – Бойчев, Гигов, Каймаканов

Швеция: Фишестрьом – Нафорс Далин, Хилвениус, Куртулус, Антуи – Бусуладжич, Айдън – Йонсон, Ладо, Исаксон – Куси-Асаре