Надявам се до края на годината всички задължения на Ботев към кредитори да бъдат изчистени и акциите да бъдат прехвърлени на човека, който иска да инвестира в стадиона. Съответно това е свързано с изработване на единна стратегия как да бъде осигурено финансирането на стадион "Христо Ботев", заяви председателят на Сдружение Ботев Апостол Апостолов след горещото общо събрание днес. Припомняме, че на него имаше обиди и крясъци, а някои членове на Сдружението стигнаха до физическа саморазправа. За радост страстите утихнаха точно преди да започнат да пристигат гостите на двете предстоящи сватби в хотел Империал. След това Апостол Апостолов проведе дълъг разговор с председателя на Съвета на директорите на ФК Ботев АД Ангел Палийски и членът на УС на Сдружението и на клуба Борис Гиздаков, който е с депозирана оставка. Всъщност това са хората, зад които се оформиха враждуващите групи в самото Сдружение.

Перспективите да се справим със задълженията до края на годината са добри. Само тогава човекът, който иска да инвестира в стадиона - Георги Самуилов, може да вземе акциите и да вложи средства в съоръжението. Той търси дългосрочна правна стабилност в една такава инвестиция и това е напълно нормално. Г-н Самуилов иска да види акциите без потенциални претенции към този капитал на клуба, с погасени задължения към други кредитори. Как може да предприеме едно начинание след като може да се яви някой и да претендира за собственост върху това начинание, каза още Апостол Апостолов. Според него пътищата пред Колежа са два - финансиране от Общината или финансиране от частно лице с всичките им нюанси. Обективно погледнато обаче първият не е реалистичен. Ако Общината се захване да строи стадион "Христо Ботев", трябва да дострои още четири, които чакат. Това е наивно, тъй като Общината е бюджетна структура и няма как да отдели такива огромни средства за спортна инфраструктура, каза Апостолов.

Той не пожела да коментира ексцесиите на събранието и заяви, че те са настъпили след неговия реален край. Дневния ред бе изчистен и гласуван без никакви проблеми, след това се изпадна в едно дребнотемие, което доведе до ескалацията. Всеки си решава как да реагира, освен това е и въпрос на възпитание, каза Апостолов. Той намекна, че на мястото на Борис Гиздаков в УС на клуба ще бъде излъчен друг член на Сдружението. Това трябва да се случи на Извънредното общо събрание на ПФК Ботев АД, насрочено за 7 ноември. Тогава ще се гледа и оставката на Ангел Палийски. Апостолов допълни, че може би е по-добре представителството на Сдружението в управителния съвет на клуба да бъде разширено на 5 или 7 човека, за да има по-голяма прозрачност.

Отчитам като извод и самокритика, че трябва да бъдем много по-отворени към членовете на сдружението по всички въпроси, които касаят стратегията и рамката на развитието на Ботев. Както и по болната тема за стадиона и за начина, по който да се осигури финансиране за него. Няма безгрешни, както в ръководството, така и в мое лице. Надявам се всички членове на Сдружението да разберат, че ние сме едно цяло. Трябва да отдадем дължимото на Ангел Палийки и ръководството, които правят всичко възможно за нормалното съществуване на клуба. В момента няма дължими заплати, плащат се осигуровки, базата се издържа. Никой не си задава въпроса как става това, а преди сме били в много по-трудно положение, каза още Апостолов и допълни, че до момента в Колежа са вложени около 10 милиона лева, а трябват минимум още 20 милиона, за да започне да функционира.