През последните дни стана ясно, че ФИФА подготвя промени във футбола. Правилата изглеждат доста безумни, а повечето от тях съвсем ще убият играта и по-скоро ще я превърнат в нещо като хокей или баскетбол вместо във футбола.

Правилата на футбола са се променяли през годините, но никога не е имало толкова драстични промени. През последните години най-ярките промени бяха влизането във ВАР във футбола, увеличеният брой на смените, изпълнението на център и други.

Сега обаче предстои нещо, което се говори от доста години, но съвсем би убило играта и би я превърнало в нещо друго, но не и футбол.

Ето и промените, които обмисля ФИФА да въведе:

Намаляване на игровото време

ФИФА иска да намали игровото време на 30 минути, но в този период времето ще бъде спирано, когато топката не е в игра. Тази промяна може да се промени и сега и то по много по-лесен начин, а именно по време на 45-те минути играта да бъде спирана, когато топката не е в игра. Реално означава, че от 90 минути един футболен мач става 60 минути. Безумие, което определено не е оправдано.

Неограничен брой смени

В хокея и баскетбола това става, защото просто правилата на играта са такива. Ако това се случи във футбола ще започне един уникален хаос. Няма ясни и критерии кога ще се извършват тези смени. Това пък би забавило още повече играта и може да се стигне до безумното нещо уж 30-минутното полувреме да продължи повече от 45 минути, защото при смените времето се спира.

Жълтият картон ще изважда за игра 5 минути

Ново безумие, което е заимствано от хокея. Това означава, че даден отбор може да играе с човек по-малко в най-важната част от двубоя в последните секунди без да има изгонен състезател. Пет минути не е много, но е и малко и реално през това време даденият отбор, който има предимство може да отбележи гол, който дори да реши мача.

Тъчът да се изпълнява с крак

Това правило не би повлияло много и може би е единственото, което изглежда по-нормално. То е заимствано от мини футбола.

Новите правила ще бъдат пробвани на турнири за играчи до 19 години и тогава ще се вземе решение дали да бъдат вкарани.

Феновете са твърде против тези нови въведения, като все още играчите и треньорите не са се изказали за новите безумни правила, които обаче ако станат част от играта ще направят футбола нещо средно между баскетбола и хокея, което ще е безумно.

Естествено здравият разум все още може да надделее и може хората от ФИФА, които искат това да се откажат от нещо подобно, особено когато видят творението си пробно на турнирите до 19 години.

Преди години във футбола беше въведено правилото за златен гол, което беше заимствано от хокея. Това правило се отнасяше за продълженията и беше активно от 1992 до 2002, а след това беше заменено от сребърен гол от 2002 до 2004, който се отнасяше, че ако даден отбор води в първото продължение е победител и няма да се стигне до второ продължение. Това безумие беше прекратено и от 2005 беше върнат стария формат с две продължения от по 15 минути.

И все пак важното е футболът да победи и играта да остане такава какво е била при правилата, които са въведени, а не да се въвеждат правила на други спортове, което е безумно.