Доста от най-големите звезди на световния футбол няма да участват на Мондиала в Катар, който започва утре. Поради различни причини извън сметките останаха играчи като Мане, Холанд, Салах и Ибрахимович.

Садио Мане 

Звездата на Байерн Мюнхен, а преди това и на Ливърпул се контузи малко преди началото на Мондиала и въпреки, че беше заявен в състава на Сенегал се оказа, че той няма да играе в Катар, оставяйки и голяма дупка в отбора на Сенегал, който се цели в минаване на груповата фаза.

Мохамед Салах 

Лидерът на Ливърпул въобще не стигна и до възможност да играе в Катар. След победна дузпа вкарана от доскорошния му съотборник Садио Мане Сенегал се класира за Световното за сметка на Египет. По иронията на съдбата обаче и Мане няма да играе в Катар заради контузия. 

Ерлинг Холанд 

Головата машина в европейския футбол не се класира със своя тим Норвегия. Тимът обаче е много амбициран да се завърне след дълга пауза на голям футболен форум, а участие на Евро 2024г. изглежда задължително. Норвежците не са играли на голям футболен форум от 2000г. 

Серхио Рамос 

Вместо да запише петото си поредно Световно първенство Рамо донякъде изненадващо остана извън състава на Испания. Този път той не е измъчван от контузии и дори е титуляр през този сезон за ПСЖ, но треньорът Луис Енрике реши да даде път на по-младите и не го повика. 

Давид де Хеа 

Същото, което се отнася за Рамос е подобно и за Давид де Хеа. Вратарят на Юнайтед обаче не беше измъчван и предните години от никакви контузии и въпреки слабото представяне на Юнайтед той почти винаги е бил на ниво. Де Хеа беше и номер 1 под рамката за Испания, но изненадващо а Луис Енрике го остави извън състава. 

Златан Ибрахимович 

Швеция не се класира на Мондиала, но дори и да го беше направил Златан едва ли щеше да участва. През този сезон той отново е в Милан, но е контузен през по-голямата част от сезона и най-вероятно ще окачи бутонките след края на сезона. 

Диого Жота 

Контузия извади нападателя на Ливърпул от сметките за Мондиала. 

Пол Погба 

Световният шампион с Франция се контузи още през лятото и още не е направил повторен дебют за Ювентус. Погба имаше надежди да се върне точно за Мондиала, но нова контузия го изкара до световното, а все още не е ясно дали въобще ще се завърне в игра до края на сезона. 

Нголо Канте 

Железният бранител на Челси и Франция и също световен шампион се контузи и отвори сериозна дупка в халфовата линия на французите, които разчитаха много на него, а през 2018-а година той беше едно от най-силните звена донесло световната титла. 

Преснел Кимпембе

Трети световен шампион с Франция, който е аут заради контузия. 

В списъка можем да добавим още Роберто Фирмино, Тиаго Алкантара и Матс Хумелс и тримата не са на Мондиала, защото не попаднаха в списъка на националните селекционери на Бразилия, Испания и Германия.