Броени дни остават до началото на Евро 2024 и TrafficNews ще Ви представи отборите, които се класираха за шампионата.

Последната група на Европейското - F е с един от големите фаворити в турнира - Португалия. Тимът определено се цели във влизане в топ 4, след като от Евро 2016 насам отборът не е влизал на полуфинал на голям футболен форум. Групата изглежда лесна за португалците, а в нея са още отборите на Турция, Чехия и Грузия. Именно в тази група е и единственият дебютант на шампионата - Грузия, която за първи път ще се докосне до голям футболен форум. В групата Турция изглежда като отбор, който ще е втори предвид силните футболисти и младите звезди на отбора от Реал Мадрид и Ювентус. Чехите обаче винаги правят изненади, направиха ги и на миналото Европейско и няма да е изключено и сега отборът да продължи към елиминациите. 

Португалия

Португалците спечелиха Евро 2016, но от тогава до сега не влезнаха нито веднъж в топ 4 на голям футболен форум - Световно или Европейско. Тимът определено има най-силното си поколение в историята, но липсва постоянството. На това Европейско изглежда, че Кристиано Роналдо и компания са сред фаворитите за достигане на полуфиналите, но ще съумеят ли даго направят сега или отново ще се провалят. На Мондиала в Катар Португалия приключи след загуба от сензацията Мароко и отново не успя да достигне до полуфиналите. 

Португалия беше единственият отбор в квалификациите, който завърши със стропроцентов актив - 10 победи от 10 мача и общо 30 точки, оставайки на цели 8 зад себе си тима на Словакия. 

Роберто Мартинес ще води Португалия на Евро 2024 и ще се превърне в шестия треньор, който води два различни отбора на Европейско първенство. Той води и Белгия на Евро 2020, а през миналата година беше назначен за треньор на Португалия. Освен Белгия той е водил още Евертън, Уигън и Суонси.

Кристиано Роналдо вече не играе в Европа, но отново ще е движещата сила на португалците. Роналдо чупи рекорд, след рекорд и ще участва на неворятното 6-то поредно Европейско първенство и въпреки, че повечето хора смятат, че това ще е му е последното Европейско не е ясно дали Роналдо няма да остане и за Евро 2028. Португалците разполагат със страхотен отбор, в който трябва да отбележим още играчи като Бруно Фернандес, Рафаел Леао, Бернардо Силва и доста други. 

Големият отсъстващ в Португалия е бранителят Рафаел Герейро, който в последните години беше сред основните играчи на отбора. Той се контузи и ще пропусне шампионата.

Най-добро класиране: Шампион Евро 2016 

Съставът на Португалия: 

Вратари: Диого Коща (Порто), Жозе Са (Уулвърхемптън), Руй Патрисио (Рома)

Защитници: Антонио Силва (Бенфика), Данило Перейра (ПСЖ), Диого Далот (Манчестър Юнайтед), Гонсало Инасио (Спортинг), Жоао Кансело (Барселона), Нелсон Семедо (Уулвърхемптън), Нуно Мендеш (ПСЖ), Пепе (Порто), Рубен Диаш (Манчестър Сити)

Полузащитници: Бруно Фернандеш (Манчестър Юнайтед), Жоао Невеш (Бенфика), Жоао Палиня (Фулъм), Отавио (Ал Насър), Рубен Невеш (Ал Хилал), Витиня (ПСЖ)

Нападатели: Бернардо Силва (Манчестър Сити), Кристиано Роналдо (Ал Насър), Диого Жота (Ливърпул), Франсиско Консейсао (Порто), Гонсало Рамош (ПСЖ), Жоао Феликс (Барселона), Педро Нето (Уулвърхемптън), Рафаел Леао (Милан)

Турция

Турците са отбор, който е доста странен в последните години. Въпреки, че имат не лош отбор те така и не съумяват да минат групите от Евро 2008, когато изненадващо достигнаха до полуфиналите, а това беше и най-доброто им постижение на европейски финали. На миналото Европейско те се провалиха жестоко, въпреки че се очакваше в група с Уелс и Швейцария да продължат към елиминациите, но завършиха последни. Силните квалификации, младите надежди във футболни грандове и добрите играчи от местните футболни грандове обаче сега изглежда, че ще счупят каръка и тимът ще успее да стигне до елиминациите, но загуба с 1:6 от Австрия в контрола през март пак напомни за странните резултати на турците. Любопитно е, че тогава дори турските медии поискаха оставката на Монтела, но той беше категоричен, че няма да я подава. 

В пресявките Турция успя да спечели с точка група, която беше Хърватия и това даде още по-голям оптимизъм за много по-добро представяне на отбора и достигане до елиминациите. 

Шампионът с Рома Винценцо Монтела е треньорът на турците. Той успя да изгради силен отбор, който сега определено ще се бори за място в елиминациите. Ако обаче тимът не успее да стигне до елиминациите със сигурност Монтела ще бъде уволнен. Италианецът беше нападател като футболист и освен в Рома игра в Емполи, Дженоа, Сампдория и Фулъм. Като треньор Монела е бил начело на Рома, Милан, Севиля, Фиорентина и доста други отбори, но така и не е впечатлил и това е добра възможност на него да се докаже в професията. 

Арда Гюлер е голямата звезда на турците - детето чудо на турския футбол беше взет в Реал Мадрид през миналото лято. Контузиите обаче го спряха да запише повече мачове за мадричани, но спечели Шампионска лига, отбеляза дебютния си гол за Реал и дори беше на път да вкара гол от центъра. Друг млад талант, който си струва да се отбележи е безспорно Кенан Йълдъз, който със страхотните си пробиви вече си спечели титулярно място в Ювентус.

Озан Кабак е големият отсъстващ в състава на Турция. Малко преди Европейското в една от контролите на Турция той скъса връзки и остана извън сметките, въпреки че щеше да е сред титулярите. Заради контузии аут от Европейското още са основни футболисти като Ченгиз Юндер и Чаглар Союнчу. Тяхната липса определено може и да е решаваща най-вече в защитата на тима.

Най-добро класиране: Полуфинал Евро 2008

Отборът на Турция за Евро 2024: 

Вратари: Алтай Байъндър (Манчестър Юнайтед), Мерт Гюнок (Бешикташ), Угурджан Чакир (Трабзонспор)

Защитници: Мерт Мулдур (Фенербахче), Мехмет Зеки Челик (Рома), Абдулкерим Бардакчи (Галатасарай), Ахметджан Каплан (Аякс), Мерих Демирал (Ал Ахли), Самет Акайдин (Панатинайкос), Ферди Кадиоглу (Фенербахче)

Халфове: Хакан Чалханооглу (Интер), Исмаил Юксек (Фенербахче), Каан Айхан (Галатасарай), Окай Йокушлу (Уест Бромич), Оркун Кьокчу (Бенфика), Салих Йозджан (Борусия Дортмунд)

Нападатели: Ирфан Джан Кахведжи (Фенербахче), Юнус Акгюн (Лестър), Кенан Йълдъз (Ювентус), Керем Актюркоглу (Галатасарай), Арда Гюлер (Реал Мадрид), Баръш Алпер Йълмаз (Галатасарай), Бертуг Озгур Йълдъръм (Рен), Дженк Тосун (Бешикташ), Семих Киличсой (Бешикташ), Юсуф Язъджъ (Лил)

Чехия

Отдавна минаха времена на Недвед, Поборски, Росицки и другите от онова знаменито поколение на чехите от 1996 до 2008, но чехите, които нямат футболисти от такава класа вече, съумяват да участват на повечето големи футболни форуми, а на Европейски минават групите и стигат до елиминациите. Подобен беше случаят и на миналото Европейско, когато тимът премина групата си и острани с 2:0 един от фаворитите Нидерландия и достигна до четвъртфинал - най-доброто класиране от Евро 2004, когато тимът беше на крачка от финала. Сега чехите по-скоро изглеждат като отбор, който ще е трети в групата и ще се надява на добро стечение на обстоятелствата, за да стигне до елиминациите, но дали пак няма да изненадат всичко? 

В квалификациите чехите завършиха на второ място в група с Албания и Полша. Те завършиха с равни точки с албанците, но с по-лоши показатели, а оставиха на 4 точки зад себе си поляците, които трябваше да играят баражи за да достигнат до Германия. 

Треньорът Иван Хашек не сред най-популярните имена, които може би очакваха да водят чехите, но той замени бившият наставник Ярослав Силхави в началото на годината и води чехите на Евро 2020. Хашек е водил Спарта Прага, Страсбург и за кратко Чехия през 2009г., а след това отиде на екзотични дестинации в арабските страни и Африка. Сега обаче ще има възможност да изведе отбора на голям футболен форум.

Патрик Шик отново ще поведе Чехия на голям футболен форум. На миналото Европейско той дори вкара гол от центъра на Шотландия и то насред Глазгоу. Сега Шик стана шампион с непобедимите от Байер Леверкузен и беше в основата на това да запази непобедимия статут в Германия на Леверкузен с головев последните секунди. 

Алекс Крал, който беше сред основните футболисти на чехите през последните години остана извън състава за това Европейско.

Най-добро класиране: Финалист 1996 - като Чехославакия - шампион 1976

Съставът на Чехия за Евро 2024:

Вратари: Йиндрих Станек (Спарта Прага), Матей Ковар (Байер Леверкузен), Витецслав Ярош (Щурм Грац)

Защитници: Владимир Цоуфал (Уест Хем), Давид Дуджера (Славия Прага), Давид Зима (Славия Прага), Томаш Вълчек  (Славия Прага), Томаш Холеш (Славия Прага), Робин Хранак (Виктория Пилзен), Ладислав Крейчи (Спарта Прага), Давид Юрашек (Хофенхайм), Мартин Витик (Спарта Прага)

Полузащитници: Томаш Соучек (Уест Хям), Михал Яадилек (Твенте), Антонин Барак (Фиорентина), Лукаш Провод (Славия Прага), Ондржей Лингър (Фейенорд), Вацлав Черни (Волфсбург), Матей Юрашек (Славия Прага), Павел Шулц (Виктория Пилзен), Лукаш Черв (Виктория Пилзен)

Нападатели: Патрик Шик (Байер Леверкузен), Ян Кучта (Спарта Прага), Адам Хложек (Байер Луверкузен), Томаш Хори (Виктория Пилзен), Моймир Хитил (Славия Прага)

Грузия

Грузинците са единственият дебютант на Евро 2024. От втори опит след решаващ бараж за класиране грузинците съумяха да достигнат до първия си голям футболен форум в историята си. На Евро 2020 те отпаднаха в решаваща среща за класиране в Тбилиси срещу Северна Македония, но сега отстраниха след дузпи отбор като Гърция, който на 20-та годишнина от европейската титла от Евро 2004 няма да участват на Европейското първенство. Грузия изглежда като аутсайдер в групата, но не е невъзможно и да вземат точки от Турция или Чехия. 

Грузия завърши на 4-то място в квалификациите след Испания, Шотландия и Норвегия, но заради доброто си класиране в Лигата на нациите игра бараж. В тях първо острани на полуфиналите Люксембург, а след това след дузпи беше отстранен и шампионът от Евро 2004 - Гърция. Така грузинците за първи път в историята си се класираха за голям футболен форум. 

Вили Саньол е може би един от най-популярните треньори на Евро 2024. Бившият футболист на Байерн Мюнхен пое отбора през 2021-ра и буквално го преобрази. Като треньор той е бил начело на Бордо и закратко на Байерн Мюнхен, а освен това е водил и юношеските и младежките формации на Франция. 

Звездата на грузинците безспорно е основният футболист на Наполи - Квича Хварацхелия, който през сезон 2022-2023 беше в основата на историческата титла на Наполи. Квича обаче не успя да направи чак толкова добър сезон сега и Наполи остана дори извън евротурнирите. Той обаче почти сигурно ще бъде продаден след Европейското. 

Един от опитните в състава Джорджи Абуряниа отпадна от състава.

Най-добро класиране: дебютант на Евро 2024 

Отборът на Грузия за Евро 2024:

Вратари: Гиорги Лориа (Динамо Тбилиси), Гиорги Мамардашвили (Валенсия), Лука Гугушашвили (Карабах)

Защитници: Гурам Кашиа (Слован Братислава), Отар Какабадзе (Краковия), Соломон Квирквелия (Ал-Охдод), Лаша Двали (АПОЕЛ Никозия), Джемал Табидзе (Панетоликос), Лука Лочошвили (Кремонезе), Гиорги Гвалесиани (Персеполис)

Полузащитници: Габриел Сигуа (Базел), Ника Квекверскири (Лех Познан), Отар Китеишвили (Щурм Грац), Саба Лобжанидзе (Атланта Юнайтед), Зурико Давиташвили (Бордо), Гиорги Чакветадзе (Уотфорд), Леван Шенгелия (Панетликос), Гиорги Циваишвили (Динамо Батуми), Анзор Меквабишвили (Университатя Крайова), Гиорги Кочорашвили (Леванте), Сандро Алтунашвили (Волфсбергер)

Нападатели: Гиорги Квилитая (АПОЕЛ Никозия), Хвича Кварацхелия (Наполи), Буду Зивзивадзе (Карлсруе), Жорж Микаутадзе (Метц)