Байер Леверкузен стана през миналия уикенд за първи път в историята си шампион в Бундеслигата. Трофеят дойде по категоричен начин - отборът е още непобеден от началото на сезона, а разликата с гранда Байерн Мюнхен беше внушителна. 

До края на сезон Леверкузен иска да стане и първият отбор в Бундеслигата, който завършва сезона без загуба. 

В основата на всичко това обаче определено е старши треньорът на тима Шаби Алонсо. 

Испанецът е един от най-успешните футболисти в последните години. Той спечели два пъти Шампионската лига и игра в отбори като Ливърпул, Реал Мадрид и Байерн Мюнхен, стана световен и два пъти европейски шампион с Испания. В кариерата му има доста трофеи и може би точно шампионският манталитет, който той има успя да го предаде на отбора, който най-вероятно прави най-великия си сезон не само в историята си, но и въобще, защото наистина Леверкузен трудно би повторил такава кампания в бъдеще.

Алонсо пое отбора, когато той беше в незавидна позиция през миналия сезон 2022-2023. Поемайки отбора на 5 октомври 2022-ра година Алонсо завари хаос и целта беше само тимът да запази елитния си статут, защото отборът имаше само една победа в първите си 8 мача, а останалите мачове бяха 5 загуби и две равенства. Алонсо не само вдигна Леверкузен, а тимът завърши на 6-та позиция и си осигури участие в Лига Европа. 

Не случайно и от Леверкузен използваха социалните си мрежи да обявят Алонсо за Ел Професор - персонаж в известния испански сериал La Casa De Papel, защото именно той беше архитекта на този страхотен отбор на Леверкузен. 

Един от най-големите треньори Жозе Моуриньо каза нещо много интересно за Алонсо, а именно, че той е бил трениран от най-големите наставници в света. 

"Чаби е бил трениран от Бенитес, Анчелоти, Гуардиола, мен и много други. Мисля, че е нормално да черпи по-голямо вдъхновение от някои треньори в сравнение с други. Не съм виждал по-добър отбор в контраатаките от Байер. Но ако той предпочете различен стил утре, това е друга история. Със сигурност Чаби е много прагматичен. Той използва стил, който приляга на неговите играчи. Петима-шестима от тях биха могли да се състезават на 100 метра срещу Марсел Джейкъбс на Олимпиадата", заяви Моуриньо. 

Въобще няма да е пресилено да се каже, че в Леверкузен трябва още сега да издигнат паметник на Алонсо. 

Всъщност триумфът на Леверкузен може да се съпостави само с този на Лестър във Висшата лига в последните години, но ако той стане факт и без загуба ще е още по-велико, защото тимът ще стане първият в Бундеслигата завършил сезона без загуба. 

Съвсем очаквано редица клубове искаха Алонсо от лятото да ги поеме, а Ливърпул и Байерн Мюнхен, които така или иначе си търсят треньори от новия сезон бяха сред фаворитите той да избере тях, особено и защото той е играл и в двата отбора. Алонсо обаче избра тежкия път, а не лесното да поеме веднага някой от двата гранда. Той обяви, че ще остане начело на "аспирините" и през следващия сезон, в който тимът ще се завърне в Шампионската лига. Определено световният и европейски шампион постъпи и умно, защото той трябва да гради нов Ливърпул с нови идеи след ерата на Клоп, а в Байерн Мюнхен ще има един разбит отбор, който трябва да поправя. 

Освен всичко друго Алонсо счупи и проклятието Неверкузен, че отборът никога не печели трофеи. Всъщност последният трофей беше през далечната 1993г. - Купата на Германия, а другият беше 1988 - Купата на УЕФА. Само два трофея, а останалите пъти тимът губи финали и Бундеслигата, а най-тъжният сезон е 2001-2002, когато отборът загуби в един сезон Бундеслигата - остана втори, падна на финала за Купата на Германия и финала в Шампионската лига. 

Да вземеш изпадащ отбор, да го вкараш в евротурнирите, а на следващия сезон да го направиш шампион - това е Шаби Алонсо. Испанецът може да се сравнява дори с великия Брайън Клъф, който на два пъти прави това с отборите на Дарби Каунти и Нотингам в Англия. На Алонсо липсва само европейски трофей, но той може да дойде още този сезон в Лига Европа, където тимът е на полуфиналите.