Два екзотични трансфера раздвижиха родния футбол пред седмицата. Разбира се, по екзотичен беше този на звездата на родниа футбол Димитър Бербатов, който реши да поиграе още малко не къде да е, а в Индия. Един от най-добрите футболисти на Ботев – защитникът Виктор Генев, също пое на Изток – но към по-банална дестинация – Израел.

Бербатов подписа договор с тима на Керала Бластърс, който играе мачовете си в града на име Кочин. Разбира се асоциация с популярната българска дума, оприличаваща се на наименованието на населеното място, може да направи само някой, който е бил само в покрайнините. Защото Кочин всъщност си е един напълно модерен град. Е, малко пренаселен, като навсякъде в онази част от Азия.

Намира се на крайбрежието в Югозападна Индия  и населението му е над 600 000 жители. Дотук – нищо необикновено, като се изключи факта, че тези 600 000 жители са разположени едва на площ от по-малко от 100 квадратни километра. Кочин се нарежда на първо място по общ брой международни и местни туристи, посещаващи Керала и е класиран като шестата най-добра туристическа дестинация в Индия. Именно в този град през декември 1524 г. умира и е погребан легендарният Вашку да Гама. Тленните му останки са върнати на Португалия през 1539 г.

В Кочин се гордеят и с най-високото ниво на грамотност в страната (93.91%) и най-високата средна продължителност на живот (74 години). Измежду всички индийски щати Керала е с най-малък брой убийства, а престъпността почти липсва. За нея са взети мерки още през 19 в., когато са въведени закони, подобни на ханкрумовите. Също така Керала е извесетн като Райската градина на Индия.

Не по-малко интересно е мястото, в което ще играе Виктор Генев. Ашдод /на снимката горе/ е шестият по големина град в Израел и се намира на брега на Средиземно море, на 32 километра южно от Тел Авив. В настоящия си вид възниква през 1956 първоначално като бежански лагер, но всъщност данни за това населено място има още от 17 век преди новата ера, което го прави едно от най-старите в света. Името му се споменава 13 пъти в Библията. В древния си период много преди 1956 година е бил населяван от израелтяни, палестинци, гръцки колонизатори, римляни, византийци, араби, кръстоносци и турци.

Градът се развива като пристанище, което до голяма степен спомага за нарастване на стопанското му значение. Всъщност Ашдод е най-голямото пристанище в Израел, което приема около 60 процента от внасяните стоки в страната. В днешно време в града се развива още нефтопреработвателната и химическата промишленост, а онова, което още повече го отличава е, че е център за обработката на диаманти.

Покрайнините на Кочин и основната част на града - разликата е очевидна