Ботев (Пловдив) не тръгна по мечтания начин през пролетния дял от първенството. Канарчетата направиха 0:0, като домакин на Локо София, а след няколко дни им предстои визита на „Българска армия“ срещу ЦСКА-София. Голямото събитие при канарчетата бе завръщането на Тодор Неделев, а това някак си прати на втора линия дебюта на новия треньор и трансферите в последните дни преди подновяването на шампионата. Ето какво сподели Виктор Генев за „Тема спорт“.

- Викторе, наложи се да предадеш лентата на Тодор Неделев…

– Това бе много хубав и радостен за мен момент. Аз не съм му я предал, а му я върнах. Тошко винаги е бил нашият капитан. Той е символът на този отбор и съм щастлив, че се завърна на терена. Ние с него винаги сме били в отлични отношения и няма абсолютно никакъв проблем, че е сложил на ръката си това, което по принцип е негово.

- Как повлия чисто емоционално завръщането на Неделев?

– Не само емоционално, но той има огромно влияние и върху играта. Неговото присъствие носи класа и увереност. Той е лидер в пълния смисъл на думата. Няма смисъл да коментираме чисто футболните му качества, защото всеки може да види как той променя облика на отбора.

- Ти спомена облика и това наистина се видя, като се забеляза желание за по-трайно владеене на топката… Само заради присъствието на Тошко ли е, или това са част от изискванията на новия треньор Бруно Балтазар?

– Да, това са изискванията на новия ни треньор, но те са много по-лесно изпълними, когато на терена е Тошко Неделев.

- Каква всъщност е философията на Балтазар? Какво ви каза, че иска от вас?

– Още на първата тренировка, когато пое отбора, ни каза, че Ботев ще играе само за победа. Той иска да играем атакуващ, атрактивен, печеливш футбол. Иска да доминираме, да държим топкaта.

- Ти специално като футболист с огромен опит и много зимни подготовки зад гърба си – къде според теб са най-ползотворните подготовки откъм климат – Турция, Кипър, Дубай…

– Вижте, попаднах и аз на някакви такива полемики, но аз виждам нещата по друг начин. За мен най-важни са не условията и климатът, а работата, която се върши. От най-голямо значение е обемът работа и влагането. А това може да стане при всякакви условия. Да, на едно място може да е по-лесно, но това не е от значение и ако е по-трудно, не е фатално.

- Но когато си бил на 25 градуса в Дубай, а се прибереш в България на минус 2, как реагира организмът?

– Ние сме професионални спортисти. Да, може би има един-два дни в началото, когато се нуждаем от аклиматизация, но тя бързо минава. Обикновено след прибиране от лагер всеки отбор получава почивни дни и точно тогава организмът свиква, а в тренировъчния процес всичко е нормално. Така че, не трябва да се търси драма в това къде е подготовката. Това си е решение на ръководството и е съобразено с финансовата политика.

- В последния момент се разделихте с няколко ключови фигури. Как се отрази раздялата с Брахими, Току, Ману и Рабей…

– Да, тръгнаха си основни играчи, но когато някой си тръгне, той освобождава място за друг. Ние сме 20 човека и всеки се бори за място на терена. Няма драма и това е нормална част от футбола.

- Какво не стигна срещу Локо София или те просто имаха Сашо Любенов на вратата, който определено имаше ден?

– Смятам, че срещу Локо София играхме много, много добре. Особено през първото полувреме показахме доста добри и интересни неща. Създадохме немалко положения, но поради липса на късмет не ги вкарахме. Да, Любенов също изигра много силен мач. Надявам се това, което не ни достигна в този двубой, да ни се върне в следващия.

- Второто полувреме се забави е един час – каква е реакцията на организма на един футболист при такава пауза и запалиха ли се ръцете на масажистите?

– (Смее се.) Не, не. Не ги натоварихме много. Основно поддържахме тонус със стречинг, раздвижвахме и се стараехме да не изстинем много. Наистина това оказа леко влияние след подновяването на играта, но след това всички бързо влязохме в ритъм. Да, ситуацията не беше приятна, но в случая не смятам, че има виновни, и най-хубавото е, че и двата отбора се предпазиха от контузии.

- Не може да не се съгласиш, че фактът, че сте по-близо до опасната зона, отколкото до Топ 6, не отговаря на името на отбора, финансирането, футболистите, традициите. Имаш ли своето обяснение къде е грешката?

– Провели сме много разговори в съблекалнята и знаем какви грешки сме допуснали. Смятам, че голяма част от тях вече са поправени. Това се видя от представянето срещу Локо София. Ще се повторя, но според мен играхме силно и не ни достигна само голът. Вярвам, че прогресът ще продължи и в следващите мачове. Предстоят още много двубои и съм убеден, че ще се измъкнем от тази позиция. Да, клубът и феновете не го заслужават.

- Сега ви предстои много трудно гостуване – на „Българска армия“ срещу лидера ЦСКА. Има ли притеснение?

– Не. Няма как да има притеснение. Отиваме на „Армията“ с високо вдигнати глави и желанието да играем хубав футбол. Надявам се да стане хубав мач и вярвам, че имаме сили да не си тръгнем с празни ръце.

- Какви ще са аргументите на Ботев на „Българска армия“?

– Чисто футболни. Имаме добри индивидуалности и ще покажем, че можем да играем и като отбор. Със сигурност няма да излезем със страх, а целта ни ще е победа и да зарадваме феновете си.

- ЦСКА няма конкретен голмайстор. Попаденията идват от различни посоки. Това затруднява ли защитниците?

– ЦСКА разполага наистина с добър отбор и го показа в Стара Загора. Те имат доста класни футболисти във фаза атака, като в това число не говоря само за нападателите, а и за офанзивните халфове. Всеки един от тях е способен да изненада противника и затова трябва да подходим много концентрирано и да не им позволим да покажат възможностите си. В никакъв случай няма да е лесно и не е приятно, когато не знаеш откъде е най-вероятно да дойде заплахата, но имаме сили да направим хубав и оспорван мач.