Системата ВАР в България явно повече вреди отколкото помага. Припомняме, че системата за видео наблюдение влезе сравнително бързо в българския футбол през март 2021г. За година и половина обаче скандалните решения зачестиха и вместо да помогне система съвсем ясно вреди. 

Системата ВАР се ръководи основно от двама съдии, които стоят в бус до стадиона, на който от няколко различни ъгли може да видят даденото положение. След спорна ситуация съдията трябва да изчака отговора от ВАР дали им нещо нередно. Ако от ВАР обявят, че това е така има два варианта или съдията да се довери на своите асистенти във ВАР или да отиде да прегледа сам ситуацията. Доста често обаче се случва асистентите от ВАР да са изключително убедени, че има нарушение и съдията директно отсъжда дузпа, отменя гол заради нарушение или дава директен червен картон. 

ВАР действа само в подобни ситуации и не може да се използва за грешен тъч или фаул, след който не последна нищо. 

Странно отменени голове, засади, които не се виждат добре дали са засади, пресилени червени картони. 

Може би капакът на всичко беше вчерашния скандално отменен гол на Ботев срещу Лудогорец. Канарчетата определено са най-ощетеният отбор през този сезон в българския футбол елит, след като до момента имат цели 8 отменени гола след намеса на ВАР, само Мохамед Брахими има пет отменени попадения. 

От всички 8 попадения две бяха изключително скандално отменени - вчерашния срещу Лудогорец и в двубоя срещу Левски в началото на месеца. От останалите Ботев също имаше претенции, но специално тези две ситуации дори играчите на противника нямаше претенции за фаул. 

На 8 октомври в мач срещу Левски гол на Ботев беше отменен на Герена, след като Цунами се опита да изчисти топката, но сгреши и падна, а Ману подаде към Минков, който със страхотен удар изравни. Тогава ВАР изненадващо се намеси въпреки, че нямаше претенции от играчите на Левски. След доста гледане голът беше отменен и това повлия на крайния изход, защото беше при резултат 1:0 за Левски. Тогава беше отсъдено нарушение на Ману срещу Цунами. 

Вчера Елвис Ману отне топката от Мануел Шоу, играчът на Лудогорец сгреши и тръгна да гони Ману, който подаде към Брахими и той отбеляза. Странно обаче ВАР разгледа ситуацията. В ситуацията обаче дори нямаше падане и отново играчите на Лудогорец не претендираха за нищо. В случая обаче ситуацията беше много по-скандална дори и от тази срещу Левски. 

Това обаче не е всичко през целия сезон има постоянно много дискусионни решения след ВАР. Гол на Левски беше зачетен, въпреки че Илиян Стефанов игра с ръка срещу Берое, ЦСКА имаше доста основателни претенции за дузпа в дербито срещу Лудогорец, а Иван Турицов от ЦСКА не получи директен червен картон за фаул срещу откъсващ се сам срещу вратаря играч на "белите".

През изминалия кръг освен на Ботев - Лудогорец във варненското дерби Спартак - Черно море "моряците" имаха претенции за две неотсъдени дузпи. 

Вместо да помага обаче ВАР явно повече вреди в България и спорните положения стават още по-спорни.