Днес се навършват 65 години от рождението на легендарния пловдивски футболист Георги Славков. Славков е роден на 11 април 1958г. в село Мусомища, което близо до Гоце Делчев. Той е един от тримата българи печелил Златната обувка, която се дава на най-резултатния футболист в европейско първенство. 

Славков печели отличието през 1981г. като играч на Ботев, а преди него то е спечелено от Петър Жеков от ЦСКА, а след Жеков и Славков Христо Стоичков, който също е играч на ЦСКА тогава печели Златната обувка. 

Годината 1981г., когато България чества 1300 години от създаването си с грандиозни празненства и откриването на множество огромни монументи и сгради, Славков е във вихъра си. 

Той става голмайстор на „А“ група с 31 попадения, тези попадения го правят и най-резултатният футболист в Европа и печели „Златната обувка“. Печели за първи път Купата на България тогава под името Купа на Съветската армия, вкарва два гола на испанския гранд Барселона, бъдещ победител в изданието на Купата на носители на купи през сезон 1981/1982.

Ботев тогава под името Тракия има страхотен отбор, но конкуренцията отново е доста силна в лицето на Левски тогава под името Левски-Спартак и ЦСКА под името ЦСКА-Септемврийско знаме. 

Шампионската титла отива при ЦСКА с 40 точки, втори завършват Левски с 36, а Ботев печели бронза с 35 точки на само точка от "сините".

Във въпросния сезон Славков реализира веднъж 4 гола и два пъти по 3 срещу тимовете на Спартак Плевен, Беласица и Сливен. Вкарва два гола и на ЦСКА. 

С общо 31 попадения в 23 двубоя той изпреварва унгареца Тибор Нилаши (Ференцварош) с 30 попадения и легендарният Карл-Хайнц Румениге (Байрен Мюнхен) с 29 гола. 

Той получава отличието на специална церемония с Нилаши и Румениге, които съответно получават сребърна и бронзова обувка. 

В същия сезон Ботев достига и до трофей и то първия си от 1962-а година. Спечелена е Купата на Съветската армия, която тогава има статут на национална купа, след успех с 1:0 над Пирин на финала на националния стадион "Васил Левски". Попадението реализира Митко Аргиров, а с това пловдивчани си осигуряват място в турнира за Купата на носители на купи. 

Там те срещат испанския гранд Барселона. Първата среща на "Ноу Камп" завършва при успех с 4:1 за каталунците, а голът за Ботев реализира именно Славков. На реванша в Пловдив на препълнения стадион Пловдив тогава носещ името 9 септември Славков вкарва страхотен гол директно от фаул за 1:0. Именно този гол носи и успеха на Ботев, който въпреки че отпадна от Барса записва една от най-знаменитите победи на български отбор в евротурнирите.

В кариерата си Славков играе още за ЦСКА, френския Сент Етиен, португалския Шавеш, израелските АПОЕЛ Тел Авив и Нес Сиона. Завършва кариерата си през сезон 1992-1993 в Ботев и печели бронзовите медали. 

С ЦСКА е два пъти шампион на България, два пъти е носител на Купата веднъж с Ботев и веднъж с ЦСКА и два пъти печели Купата на Съветската армия с ЦСКА, когато вече турнирът е с второстепенно значение и не е със статут на национална купа.

Георги Славков си отива от този свят на 21 януари 2014г. от инфаркт.  

Отличията и статистиката на Георги Славков през сезон 1980/1981:

Носител на Златната обувка с 31 попадения за сезон 1980/1981

Голмайстор на „А“ група с 31 попадения

Спортист номер 6 на Балканите

Футболист номер 3 на България

Футболист номер 1 на Пловдив

Майстор на спорта

Нарежда се до играчите реализирали две попадения на Барселона в европейските клубни турнири

Става един от 7-те играчи на Ботев реализирали 4 попадения в една среща

Мачове в „А“ група 23 голове в „А“ група 31

Мачове в евротурнирите 2 голове в евротурнирите в 2 мача

Мачове в турнира за Балканската купа 2 голове в турнира за Балканската купа в 2 мача