Ботев ще изпрати един от най-ужасните си сезони в последните 10 години. Тимът е трети по бюджет в елита, но ще завърши на 9-та или 10-та позиция, а отборът вече доиграва сезона, след като и с големи мъки избегна участие в групата за оцеляване.

Само преди година отборът беше 3-ти - спечели исторически бронзови медали след 27 години и участва в евротурнирите. Сега обаче ситуацията е коренно различна.

Статистиката на Ботев е ужасяваща във всяко едно отношение, но може би най-лошата от всичките е, че само два тима от елита не са побеждавали “канарчетата” през този сезон. Останалите отбори имат поне по една победа срещу пловдивчани.

Става въпрос за Пирин, срещу който е и единственият дубъл за Ботев през този сезон. Играчите на "канарчетата" победиха благоевградчани в Пловдив с 3:1 и в Благоевград с 4:2.

Другият отбор, който не успя да победи Ботев през този сезон е Берое. Ботев изпусна победата в Стара Загора в последните секунди – 1:1, а в Пловдив тимът победи с 1:0.

Ботев няма да има повече мачове до края на сезона с Берое и Пирин, защото двата тима останаха в групата за оцеляване.

Всички останали 13 тима включително и новаците Спартак Варна и Хебър записаха победи срещу пловдивчани. Спартак Варна, който е на дъното в класирането записа първата си победа за сезона именно срещу “жълто-черните”, а Хебър се завърна в елита с победа срещу Ботев още в първия кръг и то при домакинство на пловдивчани.

Ботев е допуснал 40 гола във вратата си до този момент, домакинските поражения са цели 6, а тимът стартира с 4 поредни домакински загуби новия сезон.

Общо Ботев е бил побеждаван от цели 14 тима, освен 13-те от елита, отборът беше победен и от кипърския АПОЕЛ Никозия в Купата на конференциите. За целия минал сезон пловдивчани загубиха от едва 5 отбора във всички турнири, а пораженията общо бяха 9. Сега за целия сезон до момента "жълто-черните" имат 19 загуби.

Тимът се завърна на Колежа, но още няма вкаран гол на новия стадион в две поредни домакинства, които загуби с 0:1 от Левски и 0:2 от Лудогорец. 

Ботев рядко бележи и повече от един гол в мачовете си, а това се е случвало само 8 пъти, а от началото на година тимът е с едва 12 попадения.

Ботев смени и трима наставници през сезона – Азрудин Валентич, Желко Копич и Бруно Балтазар, който ще бъде освободен след края на кампанията. Догодина се очаква треньорът на тима да е българин, а от клуба вече водят преговори за нов наставник, който трябва да бъде обявен до края на сезона.