Звездата на Ботев Тодор Неделев даде обширно интервю за подкаста "При ТоТо". В него той говори за кариерата си, офертите от чужбина, трансферът в Майнц и катастрофата в Грузия. 

Тренировки с Локомотив 

Преди да отида в Ботев 2002 имам две тренировки с Локо Пловдив. Може би малко хора знаят това. Направихме две тренировки на една сгур на Лаута. Просто с баща ми не се съгласихме да остана там. Не само за игрищата, но и заради треньора и други неща. Не ни хареса нищо.

Началото и Ботев 2002 

Участвах в един мач на Вихър Белозем и играхме срещу Ботев 2002 набор 1990г. Аз съм 93 и играх с по-големите. Тогава разликата беше доста по-голяма. Сега разликата от една-две години не е толкова голяма. Тогава собственикът на школата Андрей Павлов, който беше уникален човек ме забеляза. В този мач ги бихме 3:1, а аз съм им вкарах два гола. След мача Андрей Павлов звъня на баща ми да ме взимат в школата. Тогава най-малкият набор бяха 91 и аз играех там. Андрей Павлов ми беше като втори баща. Наборите бяха от 91 до 86 и школата си вървеше много добре и треньори бяха легенди като Петър Зехтински, Марин Бакалов, Тодор Зайцев, Георги Андонов. Той ме отгледа като баща. Аз му бях като четвърто дете, защото той има две момчета и едно момиче. Намери ми училище, намери ми апартамент. Купуваше ми обувки, караше ни на турнири по чужбина. Аз такъв човек като него не познавам. Той се грижеше за всички и беше като баща за всички. В школата на Ботев 2002 бяха най-добрите млади играчи. 

За първите мачове с Ботев

Бях вече на 18 години и тогава подписах с Ботев първия си професионален договор, когато отборът беше в Б група. Андрей Павлов каза, че по-добре да си играя в школата, когато отборът беше във В група, за да не се контузя. Ако не беше се случило това нещастие с него той щеше и сега да е сред основните хора в Ботев. Във В група тренирах с мъжете на Ботев, но не играех по мачовете. На гостувания имаше по 7-8 фенове на Ботев във В група. Станимир Стоилов ми е казвал, че нямам право да имам слаб мач. Викаше ни двамата с Мариян Огнянов и ни каза, че нямаме право да имам слаб мач.

За евротурнирите 

Еуфорията покрай евротурнирите беше страхотна. Това е най-уникалното изживяване. Ако можехме да влезем в групите щеше да е уникално. За съжаление ние не играехме в нашия си град, а бяхме в Бургас, но беше през лятото и беше супер и за феновете. С Щутгарт беше много труден мач. На загрявката излизаш и всички фенове пеят. Тръпката е уникална. Никога не съм се притеснявал преди мач. Може би само в началото в националния отбор. Винаги вярвам, че можем да се класираме за голям футболен форум. Ивелин Попов ми помогна много за аклиматизацията в националния отбор. В началото, когато за първи път отидох в националния отбор бях по-затворен и повече си стоях в стаята. Тогава беше един от малкото пъти, когато съм се притеснявал.

За офертите 

Имах оферта от Тотнъм, която беше 6 млн. В същия момент се действаше по трансфера на Гарет Бейл от Тотнъм в Реал Мадрид. Искаха повече пари за мен от Ботев и Тотнъм не се съгласи. Интересът към тях беше много голям. Истината е, че имах много оферти от много отбори, но никой не знае как стоят нещата. Защото не е толкова лесно просто да подпишеш. Сигурен съм, че е имало много оферти, за които никой нищо не ми е казал. Ако сега дойде оферта от чужбина ще отида. Никога не съм искал да играят в друг български отбор.

За националния отбор 

Имал съм много мачове в националния отбор, в който отборите просто те надиграват тотално и в такива мачове просто тичаш. Италия срещу нас играят много трудно. Равенството в Италия, което направихме в световните квалификации беше постигнато с доста късмет. В мача ние минахме два пъти центъра. 

За Иван Цветков 

Иван Цветков е най-добрият футболист в Ботев, с който съм играл. Той много се отличаваше - техника, удар, голов нюх. Признавам си, че не бях чувал за него, когато дойде в Ботев, но след като го проверих видях, че е имал страхотна кариера в чужбина. Той имаше 7 гола в първите мачове, а аз му дадох 7 асистенции. Откъдето да му я дадеш вкарва. В първия мач, когато играхме със Славия при завръщането ни в А група вкара хеттрик и изтърва дузпа. Като човек е много години и имам чувството, че нещо не може да го ядоса. Аз уважавам по-големите от мен и винаги съм го наричал Бат Ваньо. 

Трансферът в Майнц 05

Имаше оферта от Майнц 05 и РБ Залцбург това ми казаха от Ботев. Майнц даваха 3 млн., а Залцбург 4 млн. Казаха ми трябва да ходиш в Майнц. Аз им казах, че не искам. Не ме пуснаха в Залцбург и тогава им казах, че не искам да ходя в Майнц, а да остана в Ботев. Имахме няколко разговори с Мъри и няколко пъти му казах, че не искам да ходя. В края на трансферния прозорец на 31 август вечерта Андрей Павлов звъни и той каза, че е имал разговори с Цветан Василев и трябва да се стигне до договорка с Майнц. Андрей Павлов имаше няколко бизнеса, които му вървяха. Той каза, че ако не подпиша с Майнц ще направят така, че бизнесите ми ще бъдат приключени. Той е правил толкова неща за мен, че нямаше как да откажа. Преди това на 29 август собственикът на Залцбург беше изпратил частния си самолет до Пловдив и ме бяха взели да разгледам - базата, стадиона, града. Бяхме цялото ми семейство и Андрей Павлов. Уникален град е Залцбург много ми хареса. Връщам се в Пловдив включвам си телефона и имах много пропуснати обаждания и есемеси. Пишеха, че Тодор Неделев е изчезнал. Андрей Павлов се обади на тогавашния спортен директор на Ботев и му обясни ситуацията. Той му каза няма проблеми отивайте. Дойдоха 15 човека от Германия, когато искаха да ме вземат от Майнц 05. Моето желание беше да отида в Залцбург. Аз знаех, че моят стил не е за Германия. Там е по-силов футбол, повече бягат. Имаше условие да остана 6 месеца под наем в Ботев. Първият мач за новия сезон с Ботев се контузих - счупена костица и влезнах да играя в последните два мача през декември вече. На последния мач срещу Берое купих 30 тениски мои и ги хвърлих в публиката. Едно детенце хвана една от тениските и в момента играем заедно в Ботев. Това беше Митко Тонев, който беше опериран от херния скоро и се надявам да се възстанови бързо. Брат ми живееше с мен в Майнц. Викам на брат ми и още когато кацнахме му казах, че тук не ми харесва. Преди да замина декември отидох на последния мач на Майнц за годината. Томас Тухел беше в треньор на Майнц тогава, в отбора бяха Чупо-Мотинг, Оказаки и Кариус. Лятото си тръгна Тухел, а аз вече бях готов за игра и в страхотна форма. Тогава треньор на Майнц стана националният селекционер на Дания в момента Каспер Хюлманд. Разбрах каква е причината да не играя. В договора ми има на всеки 15 или 20 мача за Майнц те трябва да плащат 200 000 евро на Ботев. 

Голът от центъра срещу Локомотив 

Преди гола от центъра в дербито срещу Локомотив имам интересна история. Свърши тренировката и всички се прибират и с Вутов сме останали на терена и ритаме топки от аут кой ще я закара по-далеч. Нещо се бъзикахме представяш ли си утре да стане на мача и взе, че се получи. 

За катастрофата в Грузия

Полетът от Гибралтар до Грузия беше 6 часа. Когато кацнахме валеше много. Аз съм в първия рейс най-отзад. Говорим си нещо и пътуваме към хотела. Аз единственото което помня беше, че си говорихме и след това се събудих в болницата. Бяхме аз, Кирил Десподов, Георги Костадинов, Антон Недялков, Ивайло Чочев и Георги Миланов. По спешност с опасност за живота се озовах в болницата. Контузията ми е същата като на Шумахер, но при мен бързо действа всичко. Веднага питах дали мога да играя футбол. Всички се отнесоха много добре с мен в болницата. Аз не искам повече да стъпвам в Грузия. Каската ми е удобна и лека и вече свикнах с нея. Много ми се играе. Исках да играят още през ноември, но ми казаха, че е по-добре да си започна подготовката нормално от януари и вече всичко да е наред, защото няма смисъл да се рискува за два мача. 

За най-трудния си съперник 

Жуниор Кайсара и Антон Недялков са играчите срещу, които ми е било най-трудно да играя срещу тях в България.