От вчера Ботев официално има нов треньор и това е португалецът Бруно Балтазар. Той е четвъртият треньор на Ботев в рамките на 8 месеца и четвърти пореден чужденец, което е рекорд за клуба. "Канарчетата" за първи път в историята са и в толкова дълъг период без български наставник - вече две години. 

Любопитно е, че официалното представяне на треньора ще стане следващата седмица, а днес на първата тренировка на тима, която беше изцяло във фитнеса, а Балтазар все пак говори пред медиите за кратко. 

Балтазар идва с не лоша визитка водил е кипърския АПОЕЛ Никозия, бил е помощник-треньор на Нотингам, но първата му задача е да спаси Ботев. "Канарчетата" в момента са на ръба между 10-то и 11-то място, а ако завършат 10-ти ще си осигурят спокойствие до края на сезона. 

Задачата пред новия наставник на Ботев за в бъдеще обаче няма да е никак лесна, защото той трябва да изгради отбор, който през следващия сезон да се бори за евротурнирите, след като през този сезон тимът се провали жестоко и записа нулев сезон още след първия полусезон. 

Козът на новия наставник ще бъде завръщането на Тодор Неделев, който трябва да се завърне в игра в контролите по време на зимната пауза и да играе в мачовете от втория полусезон. 

Традиционно в Ботев чуждите треньори виреят трудно, а преди Валентич и Копич всеки един от тях беше и с отрицателни показатели - повече загуби, отколкото победи. 

Първият чуждестранен треньор в отбора е италианецът Корадо Кота, който се задържа в клуба едва месец и прави две равенства - 3:3 срещу Нафтекс в Пловдив и 0:0 като гост на Пирин 1922. 

От 1 септември 2009г. начело на Ботев застава друг италианец Енрико Пичони. При него Ботев записва само една победа, но пък тя в градското дерби срещу Локомотив. 

През лятото на 2015-а година начело на отбора застава словенецът Ермин Шиляк. Той поема клуба след загуба с 0:6 от Монтана, но също не успява да пробие проклятието на чуждестранните треньори в Ботев. Словенцът печели едва три мача начело на "канарчетата" и през ноември 2015-а година е уволнен. 

Черногорецът Желко Петрович пристигна в клуба през лятото на 2019-а година. Ботев беше в тежък период след загубения финал от Локомотив за Купата и Петрович се очакваше да вдигне отбора, но това не стана. Ботев записа едва три победи начело с Петрович и допусна четири поредни загуби, включително и поражение с 0:3 от Ботев Враца като гост, след което наставникът беше уволнен. 

Босненецът Азрудин Валентич и до момента е чужденецът задържал се най-много време начело на клуба. Той пое отбора през януари 2021г. и води канарчетата до края на юли 2022г. Валентич всъщност стана и първият чужденец, който печели нещо с Ботев - бронзовите медали през сезон 2021-2022. Слабите и колебливи игри в началото на сезона, няколко доста остри изказвания и това, че феновете така и не го заобичаха си каза думата и той подаде оставка. Валентич остана на работа в клуба като съветник на президента Зингаревич. 

След оставката на Валентич Ботев беше поет за един мач от вече бившият треньор в клуба - арменецът Артур Ованесян. В срещата срещу Локомотив София пловдивчани загубиха с 0:2. Ованесян беше начело на дубъла на клуба, а след това стана помощник-треньор. Той обаче беше уволнен, след като се сби с кондиционния треньор Алекса Бошкович по време на двубоя срещу Арда в Кърджали в края на първия полусезон. 

Хърватинът Желко Копич пое отбора за постоянно в началото на август. При него Ботев загуби само веднъж у дома, но отпадна доста безславно от турнира за Купата още на осминафиналите от Славия с 1:3 и това му коства поста в края на годината. Копич завърши престоя си в Ботев със 7 победи, 7 загуби и без нито едно равенство. 

Дали Балтазар ще успее да избегне проклятието на чуждите треньори в Ботев ще разберем през новата година.