Иън Кол е новият главен кондиционен треньор на мъжкия отбор на Ботев (Пловдив). Шотландецът пристигна в лагера на „канарчетата“ в Банско и започна активна работа с тима.

Кол ще бъде в тандем с настоящия кондиционен треньор Тодор Георгиев. Шотландският специалист вече е бил в екип със старши треньора Станислав Генчев по време на престоя им в Лудогорец.

Иън Кол е роден на 5 юли 1980 година в Шотландия. Кондиционният треньор има впечатляваща визитка, като в продължение на над 7 години е част от шотландския гранд Селтик.

От 2009 до 2013 година Кол е бил част от различни юношески формации на Селтик. От 2013 година е привлечен в първия отбор на отбора от Глазгоу, като е част от треньорския щаб на специалисти като Нийл Ленън, Рони Дейла и Брендън Роджърс.

В този период Селтик става четири пъти шампион, печели веднъж Купата на Шотландия, два пъти Суперкупата и участва по два пъти в груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа.

От април 2018 година е част от Лудогорец, като в разградския тим прекарва три години.
Следва 1-годишен престой в Крайова, а за последно Кол бе част от хърватския Хайдук Сплит, където прекарва година и половина и на два пъти печели Купата на страната.