Футболистите на Гвинея получиха неочакван ултиматум в навечерието на турнира за Купата на африканските нации. Временният президент на страната полк. Мамади Думбуя, който застана начело след преврат през септември, поиска от играчите да спечелят златните медали. Ако не го сторят, те ще трябва да върнат всичките пари, които са били инвестирани за участието им на финалите в Камерун, които ще се проведат от 9 януари до 6 февруари.

В отбора е бранителят на Ботев Па Конате, а капитан и звезда на тима е Наби Кейта. Гвинея не е сред фаворитите в турнира, а отборът е играл финал последно през 1974г.

Гвинея е в една група с един от фаворитите Сенегал, Малави и Зимбабве. 

Военните начело с Мамади Думбуя извършиха преврат на 5 септември, сваляйки от власт Алфа Конде, който е първият демократично избран призидент на страната.

 

Па Конате беше в Гвинея по време на извършването на преврата и остана блокиран в страната за няколко дни. Наби Кейта обаче успя да уреди чартър за играчите, които играят в чужбина и те успяха да напуснат страната. 

Според “Би Би Си” Думбуя е един от 25-те гвинейци на държавни постове, които Европейският съюз заплашва да санкционира за вероятни нарушения на човешките права.