Любопитни данни за историята на футбола в Пловдив разкрива Фондация "Жълто и Черно". Те показват учредителен протокол на "Левски" Пловдив, който е големият съперник на Ботев в онези години.

Ето какво съобщават от Фондация "Жълто и Черно":

В желанието си да разкрием и представим историята на футболен клуб „Ботев“ в пълния ѝ блясък, давайки си ясна сметка за голямата отговорност, която носим пред жълто-черната общественост, гласувала ни своето доверие по тази изключително важна за любимия ни клуб тема, днес ще открехнем вратата на миналото, представяйки ви фундаментален документ, даващ, макар и индиректно, отговор на въпроса кой е най-старият официално регистриран футболен клуб в Пловдив.

Всички вие знаете, че „Ботев“ е основан на 11 март 1912 година, когато е съставен и неговият учредителен протокол. Също така е всеизвестно, че футболният отбор на Френския колеж – „Свети Августин“, е регистриран официално 5 дни по-късно, а именно на 16 март 1912 година.

И докато за „Ботев“ и „Свети Августин“, поне що се отнася до официалното им регистриране според закона през 1912 година, отдавна няма неясноти, то не така стоеше въпросът с последния от голямата тройка клубове в града ни, развивали футбола в ранните години от неговото прохождане, а именно „Левски“ Пловдив.

Неяснотата кога точно и от кого е било учредено футболно дружество „Левски“ Пловдив, въпреки наличието на данни за годината на основаването му (1912 година), даде възможност за полемика по темата сред интересуващите се от футболната история на Пловдив. Повод за същата бяха отделни публикации в местната преса от миналия век, в които „Левски“ Пловдив бива определян за най-стария футболен клуб в града.

За нас е удоволствие да дадем отговор на този въпрос, като ви представим един изключително ценен документ, а именно препис от учредителния протокол №1 на големия градски съперник на „Ботев“ в онези ранни години от развитието на футбола в нашия град, с когото жълто-черните са мерили сили в първите десетилетия от своето развитие.

От него става ясно, че футболно дружество „Левски“ Пловдив е основано на 20 юни 1912 година от учредилите го Антон Карагьозов, Младен Бонев, Ангел Проданов, Йордан Петров, Кирил Босев, Асен Томов, Радой Лозанов, Ненко Райчев, Велко Горчев, Симеон Василев и Петър Серафимов. За председател на дружеството е избран Антон Карагьозов, а за секретар Младен Бонев.

Важно е да отбележим, че този документ дава окончателна яснота за това в каква поредност през 1912 година са били регистрирани трите най-значими футболни клубове в Пловдив в началото на ХХ век, а именно „Ботев“, „Свети Августин“ и „Левски“.

Важно е да отбележим, че този документ дава окончателна яснота за това в каква поредност през 1912 година са били регистрирани трите най-значими футболни клубове в Пловдив в началото на ХХ век, а именно „Ботев“, „Свети Августин“ и „Левски“.

Не по-малко важно е да припомним, че футбол в града ни се е играл далеч преди знаковата 1912 година, но за онези забравени времена ще имаме възможност да разкажем тепърва.