Новите седалки на стадион „Христо Ботев“ ще бъдат доставени и монтирани от фирма „СпортЛаб“ ЕООД. Това стана ясно днес след отварянето на офертите за обществената поръчка в Община Пловдив. Все още обаче предстои договорът между двете страни да бъде подписан официално. 

Фирмата беше единствената, подала своята оферта в регламентирания срок, който изтече в 23:59 часа снощи. При предишната обществена поръчка, фирмата изпусна срока, но тогава останалите кандидати не отговаряха на изискванията и затова процедурата беше повторена. 

От „СпортЛаб“ заявиха, че дизайнът на седалките за стадион „Христо Ботев“ е сходен с този на „Алианц Арена“ в Мюнхен, както и на стадион „Йохан Кройф“ в тренировъчната база на Барселона. 

Седалките са в жълто, черно и червено - с емблемата на Ботев Пловдив, като са съобразени с изискванията на Община Пловдив.

Поръчката включва доставка на 18 159 броя самостоятелни сгъваеми седалки за зрители, с номера за места и редове, отговарящи изцяло на изисквания на ФИФА, в следните цветове:

11 924 броя в цвят жълто; 6 109 броя в цвят графитено сиво/черно; 126 броя в цвят червено. На всяка една седалка трябва да има емблема на ПФК Ботев.

Фирмата е правила седалки и за други съоръжения, някои от които са зала „Арена Армеец” в столицата  и „Лудогорец Арена” в Разград. Фирмата, произвела седалките е немска и в портфолиото и фигурират и други стадиони на европейски грандове, някои от които са – на испанския Атлетико Мадрид и на немския колос Байерн Мюнхен.  

Обществената поръчка от Община Пловдив е на стойност 2 млн. лева без включен ДДС и тя беше пусната в началото на март. 

Монтирането на седалките ще започне от секторите „Б“ и „Г“, а през януари 2023 година монтажът ще продължи на сектор „А“ и „В“. 

По закон времето за доставка на седалките е минимум 60 календарни дни, след като се подпише договорът между фирмата и общината.