Най-новото попълнение на Ботев бразилецът Маркиньос направи мечтан дебют за клуба и успя да вкара страхотен гол срещу ЦСКА 1948 за Купата и даде сериозна заявка за страхотно представяне с екипа на пловдивчани. Той се нареди до Иван Цветков, Юнес Хамза, Лъчезар Балтанов, Фернандо Виана, Стивън Петков и Атанас Илиев, които също реализираха в дебюта си и оставиха сериозна следа с екипа на "канарчетата". Бразилецът има и собствена модна марка - M Costa, която е доста популярна в Бразилия и много от играчите на най-големите бразилски отбори се обличат в бранда на Маркиньос. Вижте какво каза бразилецът за живота в Бразилия, България и очакванията си през сезона в интервю пред TrafficNews. 

- Как се чувстваш в Пловдив и какви са ти първите впечатления от Ботев?

- Много благодаря за топлото посрещане. Много съм щастлив с идването си в България в такъв голям отбор като Ботев и в такъв прекрасен град с такава богата история като Пловдив.

- Как премина детството ти в Бразилия и какви бяха първите ти стъпки във футбола?

- Детството ми беше достатъчно сложно, трябваше да работя от седем годишна възраст като зидар и не само. След това започнах да играя футбол на по-високо ниво и започвайки в Атлетико Минейро се движех към това да стана професионален футболист до днешния ден, когато сбъдвам мечтата си да играя в Европа.

- Направи страхотен дебют с гол срещу ЦСКА 1948. Как се почувства след като отбеляза? 

- След първия ми гол бях много щастлив да сбъдна мечтата си и да вкарам първия от надявам се многото попадения за един такъв голям отбор като Ботев.

- С кои известни футболисти си играл в Бразилия?

- Тренирах с Робиньо и с Фред, играх известно време заедно с Диего Тардели и с Рикардо Оливейра. Също така съм играл срещу големи футболисти като Диего и Рафиня от Фламенго.

- Какво научи от тях? 

- Научих много, най-вече от Диего Тардели, който е играл за националния отбор на Бразилия и днес е един от приятелите ми. Когато тренирахме заедно, той ми даде множество безценни съвети, изхождайки от своя богат опит и професионализъм.

- Играл си в отбора на Шапекоензе само година след трагедията, която сполетя отбора (б.а. почти всички футболисти в отбора и треньорския щаб загиват след самолетна катастрофа през 2016-а година, като оцеляват шест човека). Как се почувства там и имаше ли по-различна аура отборът?

- Когато пристигнах там, градът все още скърбеше за играчите и за треньорите на отбора. Но Шапекоензе ме накара да се почувствам като у дома си, това е един голям клуб и аз съм много благодарен за възможността, която ми дадоха. Имам прекрасни спомени от този период в кариерата ми, особенно съм благодарен за това, че се запознах с един невероятен човек – Алан Рушел, един от оцелелите в катастрофата. Той също ми помогна изключително много с правилни съвети, разказвайки също така за онзи ден, в който само Бог може да обясни как той оцелява.

- Какво обичаш да правиш през свободното си време?

- Свободното си време предпочитам да прекарвам вкъщи, в спокойна обстановка със семейството ми, гледайки филми или мачове на моя идол Роналдиньо. Също така обичам да чета книги и да уча нови неща.

- Разкажи ни за твоето семейство?

- Имам прекрасна дъщеричка, заедно с моите родители и двама братя. Идвам от достатъчно бедно и скромно семейство, но днес всички сме щастливи, благодарение на Бог. Също така се надявам, че ще им хареса в Пловдив.

- Какво искаш да постигнеш с Ботев и какво би казал на феновете?

Имаме прекрасен колектив, бъдете сигурни, че ни ще подобрим представянето си. Имаме отлични играчи, с голям талант, с голямо желание да побеждават. Имаме страхотен треньор, който върши голям обем работа, за да успеем. Нашата цел е след края на шампионата да бъдем възможно най-високо в класирането. На феновете на Ботев бих искал да кажа, че със сигурност ще покажем по-добри игри, че нашите усилия ще бъдат възнаградени, максимално концентрирани сме и очаквам още в неделя да го покажем и да спечелим.