Общинският съвет в Пловдив прие с пълно единодушие решението, с което се дава право за поставянето на паметник на великия Динко Дерменджиев – Чико на стадион „Христо Ботев“.

Предложението бе от фондация "Жълто и Черно", като всички 45 съветници го подкрепиха.

Мотивите за изграждането на монумента бяха изтъкнати от  проф. д-р Надя Чернева, която е племенница на великия футболист и част от фондацията. Тя изтъкна кариерата и живота на великия футболист по време на речта си.

Дискусия обаче се породи след предложение на съветника от БСП арх.  Костадин Палазов. Той поиска в точката да се добави, че ще се иска съдействието на Камарата на архитектите, Съюза на архитектите и Съюза на българските художници в Пловдив.

Последваха редица реплики към архитекта, че това е нещо добро, но би забавило изключително много изграждането на паметника. Така неговото предложение не бе прието от мнозинството в местния парламент.

Избраното място за бъдещия паметник на Динко Дерменджиев е съобразено изцяло както с пешеходния маршрут на пристигащите за футболна среща на стадион "Христо Ботев“ привърженици, така и с предстоящото изграждане на клубен музей и клубен магазин в непосредствена близост до него.