Една от най-големите легенди на пловдивския футбол Иван Занев - "тъстът на генерал Гергиев"* ни напусна на 88-годишна възраст вчера. 

Той е сред най-големите легенди на пловдивския футбол играл и за Ботев и за Локомотив и част от исторически моменти и за двата отбора. 

Дебютът на Занев е на 15 октомври 1955г. при успеха на Ботев - тогава под името ДНА над ВВС с 2:1. Още в дебюта си той отбелязва гол. Играе за "канарчетата" от 1955 до 1964г. и участва в 125 срещи и отбелязва 5 попадения в родния ни елит. Пет не е случайно число в кариерата на Занев, който дълги години играе именно с номер 5 в Ботев. 


Занев в отбора на Ботев преди контролата със Стяуа 3:0 при откриването на стадион "Христо Ботев"

Той е част от първия неофициален мач на новия стадион "Христо Ботев" през 14 май 1961г. излиза като титуляр при 3:0 в контролата срещу румънския Стяуа. Титуляр е и в първия официален мач на новия стадион на 4 юни 1961г. срещу Черно море 4:2. 

Взема участие и в две срещи от евротурнирите с Ботев през 1962г. при срещите със Стяуа през 1962г. Ботев отстранява румънците, а Занев играе при 5:1 в Пловдив на 19 септември 1962, която е и първата домакинска среща на Ботев в европейските клубни турнири. Той отново започва от първите минути. 

Така той участва в първата неофициална среща, първия официален мач и първия двубой от евротурнирите на стадион "Христо Ботев".

С Ботев става част от историята и с първата спечелена Купа на България - тогава под името Купа на Съветската армия. 

Финалист е в турнира за Купата през 1956г. и 1963г. 

С Ботев е още вицешампион 1963 в единствения сезон, в който се борят пловдивски отбори за титлата - Спартак става шампион. През 1956г. и 1961г. е бронзов медалист в елита с "жълто-черните".

Участва във великата победа на Ботев на срещу Левски като гост с 6:1 и отбелязва последния 6-ти гол във вратата на “сините” в 84-та минута. Това е най-голямото поражение на Левски у дома, рекорд неподобрен и до днес, записвайки ги още веднъж името си в исторически постижения. 

„А моят гол още го сънувам и не помня как го направих. Карушката ми хвърли една топка от нашия пеналт, тръгнах с нея, те се опитаха нещо изкуствена засада, излъгах ги всички, останах сам срещу Бисер Михайлов, пуснах му вдясно – и гол! И още не знам как го направих, ако трябва да ти кажа честно – не знам! Във футбола има такива неща, които ги правиш, не знаеш как си ги направил и повече не се повтарят“, заявява Занев за 6-то рекордно попадение срещу Левски насред София. 

Занев в отбора на Ботев спечели първата Купа на страната (тогава под името Купа на Съветската армия) през 1962-ра година

През сезон 1964-1965 преминава в Локомотив, където записва 18 срещи в елита и четири в европейските клубни турнири. 

Той е част и от отбора на Локо, който играе знаменити срещи и за малко не отстранява италианския гранд Ювентус във въпросния сезон.

В първата среща в Торино Джанпаоло Меничели в 36-та открива, а Димитър Мулетаров в 71-та минута изравнява. В реванша в Пловдив Иван Манолов открива още в 4-та минута, а Бруно Мация изравнява в 44-та минута. 

Тогава няма продължения след втората среща и се стига до трети двубой пак в Торино. В него Иван Кънчев открива 17-та минута, а Омар Сивори в 23-та минута изравнява. Тук вече има продължения и в тях Сивори носи успеха на Ювентус с 2:1 в 101-та минута. 

Занев игра като титуляр във втората среща в Пловдив и в третата в Торино. 

Играе и в една среща за мъжкия национален отбор по футбол. 

Дълги години е треньор на ветераните на Ботев, с които има много титли от Държавното първенство и отборът играеше редовно финали. 

Занев не пропускаше домакински мач на Ботев дори на клубната база в Коматево.

Последно беше награден на откриването на новия стадион "Христо Ботев" на 29 април с още редица ветерани на Ботев. 

Преди двубоят Локомотив - Ювентус 1:1 на стадион "9 септември" - 10 март 1965г. Иван Занев играе като титуляр в двубоя

*Генерал Калин Георгиев