На вчерашната дата 21 януари преди 10 години ни напусна големият пловдивски футболист Георги Славков - Бенкса. Славков е един от най-великите пловдивски футболисти и един от двамата (б.а. - другият е Христо Стоичков), които е печелил Златната обувка. Славков е единственият пловдивски футболист печелил отличието, когато е играл за пловдивски отбор - Ботев тогава под името Тракия. 

Славков печели отличието в свирепа битка с пет играчи, между които е една от най-големите легенди на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге. 

През сезон 1980/1981г. Георги Славков успява да стане най-добрият голмайстор за сезона и да спечели престижното отличие. Победата обаче не идва никак лесно Славков не участва във всички срещи на Ботев основно заради наказание и изиграва 23 двубоя. В тези срещи обаче се разписва общо 31 пъти. Точно толкова попадения колкото са му нужни да завоюва Златната обувка еднолично без да я дели с друг играч. Той записва 31 гола най-много от всички играчи в цяла Европа, с 30 на второто място остава Тибор Нилаши от унгарския Ференцварош, а Карл-Хайнц Ремениге от Байерн Мюнхен остава с бронзовата обувка с 29 гола.

В първенството Ботев печели бронзовите медали като остава на само точка зад Левски и на пет от шампиона ЦСКА. През същата година Славков и Ботев печелят и турнира за Купата на Съветската армия. На финала е победен Пирин с гол на Митко Аргиров, а турнирът все още е първостепенен и носи участие в турнира за Купата на носители на купи, където Ботев среща бъдещия носител на трофея Барселона и побеждава каталунците в Пловдив с 1:0 отново след попадение на Георги Славков. „Канарчетата“ изпускат още по-изразителен успех, който да изхвърли испанския гранд от турнира. Славков вкарва и в първата среща на „Ноу Камп“ при поражението с 1:4.

Славков се разписва веднъж 4 пъти срещу Спартак Плевен, вкарва и още два хеттрика срещу Беласица и Сливен, а в 8 от срещите е с две попадения. 

Вкарва 31 гола в 23 срещи, което е страхотна ефективност и си заслужава наградата. 

Освен „Златна обувка“ за 1981г. Славков става и футболист номер 1 на Пловдив 1981г., а в класацията за футболист номер 1 на България завършва трети. Класиран е на 6-то място в класацията за спортист номер 1 на Балканите за 1981г.. Получава и званието „Майстор на спорта".

През същата 1981г. Славков печели Купата на Съветската армия с Ботев, което е първи трофей на тима от 1967г. Вкарва и два гола на Барселона в турнира за Купата на носителите на купи, включително и страхотен пряк свободен удар при знаменината победа с 1:0 в Пловдив. 

Славков прави и страхотна кариера в ЦСКА, а освен това играе още за френския Сент Етиен и португалския Шавеш. Завършва кариерата си през 1992-1993 в Ботев и печели бронзовите медали. 

Ето и всички голове на Георги Славков през сезон 1980/1981, когато той печели „Златната обувка“ с 31 попадения:

III кръг Черноморец Бургас – Ботев Пловдив 2 попадения

IV кръг Ботев Пловдив – Беласица Петрич 3 попадения

VI кръг Ботев Пловдив – Академик София 5:1 2 попадения

X кръг Ботев Пловдив – Сливен 6:1 3 попадения

XI кръг Марек – Ботев Пловдив 5:3 2 попадения

XII кръг Ботев Пловдив – Берое 2:0 1 попадение

XIV кръг Ботев Пловдив – Славия 4:0 2 попадения

XVI кръг Ботев Пловдив – Локомотив София 4:0 1 попадение

XIII кръг Ботев Пловдив – Черноморец Бургас 1:1 1 попадение

XXIII кръг Ботев Враца – Ботев Пловдив 2:1 1 попадение

XXIV кръг Ботев Пловдив – Миньор Перник 3:1 2 попадения

XXI кръг Ботев Пловдив – Марек Дупница 3:1 2 попадения

XXII кръг Берое – Ботев Пловдив 3:2 1 попадение

XXIII кръг Ботев Пловдив – ЦСКА София 3:2 2 попадения

XXIX кръг Славия – Ботев Пловдив 2:2 2 попадения

XXX кръг Ботев Пловдив – Спартак Плевен 4:3 4 попадения