Ситуацията в Ботев е доста тежка, това стана ясно от пресконференцията на Сдружение ПФК Ботев Пловдив. На брифинга участваха председателят на Сдружението Радослав Кошински и членовете на УС на Сдружението Борис Гиздаков и Теодор Бочев. Ботев има задължения, които трябва да бъдат спешно погасени иначе клубът е застрашен от фалит, а в момента няма финансов благодетел. Акциите са свободни и всеки, който има желание да ги притежава може да го направи като се свърже със Сдружението. 

"През последните два месеца общото състояние на клуба е тежко. Давахме различни сигнали в по-голямата си част и не бяха позитивни. Нямаше хаос, но имаше много проблеми, които към днешна дата не са разрешени", започна Кошински.

"Има хора, които са от Пловдив и са ботевисти и не знаят какво е Сдружение ПФК Ботев. Това е наследникът на Ботев създаден през 1912г. Много лесно може да бъде проверено в търговския регистър. През 1990 клубът е регистриран със сдружение с нестопанска цел. Това е нещо уникално, което другите отбори вече са загубили. Сдружението е собственик и на двете емблеми на клуба, техен собственик и пазител и член на БФС, благодарение на което клубът участва в "А" група. Сдружението е отворена и чиста организация и може да членува абсолютно всеки. 200 лева на година е членският внос. Ние сме избрани на общо събрание. Всички членове участват в тези решения. Упреците не са дошли от наши членове, а от хора, които не са запознати с нещата. Всички членове на управителния съвет сме изцяло на доброволни начинания", заяви Теодор Бочев.

"Сдружението не е фенклуб, той наследява историческия Ботев през 90-те години. Тази ситуация не е прецедент. 2010 след фалита на АД на Христолов Сдружението възстанови дейността си. Същото се случи и 2014 при фалита на КТБ то пое акциите и имаше ангажимента да полага грижата. Февруари 2017 също се случи когато господин Самуилов върна акциите. И сега август господин Самуилов отново прехвърля акциите на сдружението. Господин Самуилов не беше изгонен от Сдружението както се говореше. Сдружението не се е възползвало от правната възможност да развали договора и да си поиска акциите от господин Самуилов. Обратното прехвърляне на акциите става само по волята на господин Самуилов. Искам да изкажа благодарност на господин Самуилов и всички, които инвестират в спорта. Преди година господин Самуилов подава заявление, за което иска да бъде освободен от борда на директорите на Ботев. Промяна в съвета на директорите заявява господин Самуилов и борда насрочва ново събрание.  В Сдружението се получава писмо от господин Самуилов, в който той се обръща към председателя на УС господин Кошински с молба за нови три кандидатури. Нашата философия е фенове да не представляват футболния клуб и ние сме отказали. Сдружението има право на един член. По-късно Самуилов прехвърля акциите на Сдружението. Всичко това го коментираме, защото независимо от сериозните средства, които господин Самуилов е инвестирал в Ботев те не се са реализирали ефективно. Всичко това няма нищо общо със Сдружението. Ние бяхме поставени в ситуация, в която не сме очаквали, че ще ни бъдат върнати акциите, а има насрочено събрание с дневен ред. Ние трябваше да проведем това събрание и да излъчим нов съвет на директорите. Лицата, които инвестират във футбола трябва да управляват структура, в която инвестират. Ние проведохме редица разговори с господин Самуилов и други бизнесмени. Те даваха надежди, че ще спонсорират Ботев. Ние им предлагахме местата в борда. Имаше сигнали за такова съгласие. Чакахме до последния ден преди събранието. На последните ни опити за отговор така и не се отговори. Без значение от нашата воля бяхме принудени да създадем съвет на директорите от трима души с временен характер. Събитията, които станаха решихме с господин Златев да не се вписваме. Бяха направени и публични изявления от лица в клуба, че искат стария борд. В момента действа старият борд с всички четири члена, ако господин Йотков е отписан остават трима", допълни Борис Гиздаков.

"Много са проблемите, пред които клубът е изправен и трябва да се справя. Вътре в клуба администрация, футболисти и публика. Ако не се обединим нас не ни чака нищо добро. Синдикът на КТБ ни съди в момента. Само 3 милиона ще са таксите, ако бъдем осъдени. Ако искаме след нова година клубът ни да съществува, трябва да намерим варианти и да се обединим за спасението на клуба. Одитът още 2019 изразява АД може да функционира като търговско дружество. 2020 една част от тези проблеми започват да се управляват. 3 милиона са дадени от господин Самуилов за покриване на задълженията, за което му благодарим. Към днешна дата задълженията са около милион и триста хиляди. Най-голямото задължение е към местни данъци и такси. Това са стари натрупани неща, но там има погасителен план. Под 200 000 лева е към НАП в рамките на година трябва да изчезне този дълг. Има и за доставчици около 200 000. Кое е по-притеснителното, в началото на септември освен одита, който е направен от одитори независими, които направиха икономически анализ на Ботев. На нас ще ни предстоят много срещи и разговори за привличане на хора от бизнеса да помогнат на Ботев. От началото на август ги стартирахме, но всички искаха информация за моментното състояние на клуба. Наехме външни професионалисти - независими. Този анализ ще бъде достъпен до всеки един човек, който иска да инвестира в клуба. Имаме срещу Ботев в момента три дела за 26 милиона лева. Ако загубим делата само във формата на такси ще дължим около 4 милиона лева. Решението на тези дела и на средствата, които ще дължим и практически ще фалира клуба. Този, който трябва да бъде изкупен в момента е 560 000 лева. Според юристите това дело, което е заведено срещу КТБ ние трябва да изкупим този дълг. Става въпрос за 64 милиона лева за активи свързани с Петрол. Към днешна дата няма интереси за закупуването на този дълг. Трябва да съберем и организираме кампания да съберем този дълъг с кампания не съм сигурен дали имаме времето. Надявам се да го имаме. Друго задължение, което е много спешно е бившият треньор Желко Петрович, който ни осъди за около 220 000 лева. Дължим ги към края на октомври", заяви Кошински за финансовата ситуация в клуба. 

"Не сме имали мераци да управляваме Ботев. Искаме да се спазват законите. Имаме право на един представител на сдружението в борда. Господин Самуилов никога не е казвал, че има претенции затова. Ако има лица, които са заинтересовани за бъдещето на клуба. Нашите врати винаги са отворени. Ако някой поиска акциите веднага сядаме и говорим", каза още Теодор Бочев.

"Предстои редуциране на текущите разходи на клуба. Хората в клуба са запознати. Предстои сключване на рекламни и спонсорски договори. Имаме екип, който работи по този въпрос. Този екип се заема с реализирането на различни маркетингови инициативи. Предстои ни да организираме инициативи от кампания. Този половин милион трябва да бъде изкупен", заяви Кошински.