Ботев е изключително близо до завръщане в европейските клубни турнири. Отборът може да се класира за Лигата на конференциите и по този начин да дебютира в най-новия клубен турнир в Европа, който се появи през този сезон. 

До момента остана само една свободна квота за евротурнирите от България, която преминава през бараж за Лигата на конференциите. Лудогорец е шампион и ще играе в квалификациите в Шампионската лига, ЦСКА е на второто място и отива в Лигата на конференциите, а Левски спечели Купата и също ще играе в Лигата на конференциите. 

За да стигне до Европа обаче Ботев първо трябва да изпревари официално Черно море. Това все още не е факт, а на "канарчетата" трябват точно една точка, за да изпреварят варненци и да си осигурят място на бараж за Лигата на конференциите. Ботев играе срещу ЦСКА като гост и Славия като домакин, а Черно море има само един мач - домакинство на ЦСКА. 

Ботев трябва да спечели минимум една точка, за да се класира на баража в двете си срещи. Тимът все още е и в борбата за бронзовите медали, но там пловдивчани трябва да чакат грешка на Левски. Двата отбора с равни точки - 49, но "сините" са с по-добри показатели.

Единственият вариант, при който Ботев ще остане извън баражите е две загуби в последните си мачове и победа на Черно море срещу ЦСКА. Тогава двата отбора ще са с равни точки, но варненци са с по-добри показатели.

Вероятен бараж между Ботев и Локомотив за Европа няма да състои, защото Локомотив загуби от Берое в петък като гост и така сложи край на надеждите си за седмото място. Ботев ще е домакин на евентуален бараж, а негов съперник ще бъде Берое или ЦСКА 1948. 

В момента Берое води с 41 точки пред 40 точки за ЦСКА 1948, но има още един кръг, който ще определи кой ще бъде на седмото място.

 

Ако Ботев се завърне в евротурнирите "жълто-черните" ще играят отново в Европа за първи път от сезон 2017-2018, когато преодоляха два кръга и стигнаха до третия предварителен кръг в Лига Европа. 

Ботев почти сигурно заедно с Левски ще бъде непоставен и двата отбора включително и ЦСКА (със сигурност поставен) ще стартират от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. Още в този ранен етап обаче има доста тежки съперници като четвъртфиналистите от този сезон в Лигата на конференциите ПАОК и Славия Прага, Базел, Макаби Тел Авив, ФКСБ, Мьолде и други. 

Кога ще е баражът? 

За момента баражът ще е на 27 май според предварителната програма, но все още от БФС не са потвърдили официално датата и не са дали начален час на сблъсъка.