Изпълнителният директор на Ботев Даниел Сереидо даде интервю пред TrafficNews за представянето на Ботев, съдийството, системата ВАР, какво смята за българския футбол и как може той да се подобри. 

- Г-н Сереидо, Ботев записа много важна победа във Враца, вашият коментар за мача?

- Не очаквахме лесен мач. Враца се нуждаеше от точките толкова, колкото и ние, и се получи мач с много борба. Двубоят започна лошо за нас и губихме, но отборът сега е психически силен. Ако Ботев губеше в резултата преди 5 месеца това автоматично означаваше голямо поражение, а сега продължаваме да се борим и постигнахме обрат. Важна роля изигра бързото изравнително попадение на Джонатан и спасената дузпа от Аргилашки. Отборът не е губил в 6 поредни мача от шампионата и сега трябва да продължим с тази серия. Резултатите ни дават спокойствието да играем с по-малко напрежение всеки мач и показват, че нашето ниво се вдига. 

- Ботев беше ощетен в мача - отменен чист гол и спорна дузпа, чист гол на Ботев Враца също беше отменен. Смятате ли, че ВАР трябва да се въведе в българския футбол? Следващия сезон системата трябва официално да влезе в шампионата, а от този сезон ще се използва само в първите шестица, но не и в долната осмица.

- Не мога да обвинявам съдиите, че нямат подходящата подготовка. Всички правят грешки. Щом не ги правят нарочно, ние разбираме, че са възможни грешки. Не мисля, че тези решения бяха нарочно свирени по този начин. Това, което също виждам е, че никой не предоставя на съдиите правилните инструменти за подобряване на представянето им. Трябва да се разработи стратегия за съдиите, за школите и за българския футбол като цяло. В противен случай не можем да очакваме нищо друго освен посредственост. Мисля, че ВАР е полезен инструмент, но трябва да се използва по неутрален начин и от професионалисти. Необходимо е да се говори с другите европейски лиги, които вече са внедрили системата и да се поучим от грешките, които са направили. ВАР трябва да бъде инструмент за подобряване на справедливостта по време на мачовете. Трябва да сме много ясни кога да го използваме и как да го използваме и трябва да съобщим това ясно на професионалистите и на феновете. Мисля, че е пълна грешка да се прилага ВАР само в първата шестица. Защо само най-добрите шест отбора ще имат право да използват системата и с какво са повече от останалите клубове? Играем в едно и също първенство, но с различни правила в зависимост от отборите? Не може да се прилагат различни правила в едно и също първенство. Вероятно е много по-важно за някои от отборите на по-ниските позиции, отколкото за най-добрите да разполагат с този инструмент.

- Каква е ситуацията с коронавирус в клуба и кога ще свърши карантината за треньорския щаб и играчите - Мишел Еспиноса и Салиф Сисе?

- Ако всички тестове са отрицателни в следващите дни карантината ще приключи и ще се готвим в пълен състав за следващите мачове. Здравето на хората е много важно и всички трябва да спазват правилата за превенция срещу коронавируса. Това е нещо, което трябва да приемем сериозно. 

- Предлагате нещо революционно за българския футбол - Професионалната футболна лига между отборите. Разкажете ни повече за тази идея, която може да промени много българския футбол?

- Това, което предлагам, изобщо не е революционно. Просто клубовете трябва да контролират решенията, които ги засягат пряко - договарянето на телевизионните права, подобряването на продукта, способността за вземане на решения. Това е процес, който се случва в много професионални лиги по света и винаги показва резултати. Клубовете трябва да вземат решение за лигата, а не двама човека, които наричат себе си "Професионална футболна лига". Ние не можем да достигнем до тях и те не са под никакъв контрол на клубовете и аз съм сигурен че не го правят безплатно. Това не е професионално. Моето предложение е просто - да се съберат всички заинтересовани професионални клубове, да се създаде Професионална асоциация както в Ла Лига и Висшата лига. Тази асоциация да бъде командвана и контролирана от представители на клубовете и да се изготви план за професионализация, следвайки модел на друга подобна лига. Резултатите ще дойдат - лигата ще печели повече пари от телевизионни права, спонсорства и това ще подобри нивото на първенството.

- Вече сте няколко месеца в българския футбол. Как бихте го оценили?

- По отношение на футбола има много качествени играчи, но липсват ресурси и методология, които да позволят на тези играчи да растат и да бъдат по-добри за своите клубове и за българския футбол като цяло. Подобряването на съдийството също би помогнало много, за да се създаде по-плавен стил на игра, без толкова много прекъсвания. Гледал съм много футбол през годините и никога не съм виждал мачове с толкова накъсвания на играта, както е тук. Отчайващо е за играчите и за феновете да гледат такива мачове. Това не е само мое виждане и резултатите го показват. България не се е класирала на Световно първенство от 1998г. и няма международни съдии. Няма ги и футболистите, които да правят разликата. 22 години без класиране на Световно за България са просто твърде много, може би е необходима малко самокритичност. Нещата не работят. Но трябва да има обща стратегия и ние ще се борим това да се случи.

- Предстои още един важен мач със Славия, вашите очаквания?

- Още един труден мач. Този път играе у дома, но няма да е лесно. Трите точки са много важни за целта ни да останем в efbet Лига. Това ни е целта в момента. Славия изигра много добър мач на полуфиналите в турнира за Купата на България (б.а. - интервюто е взето преди снощната загуба на Славия у дома с 1:3 от ЦСКА 1948) и моралът им е висок, но ние искаме да продължи серията си в шампионата без поражение.