От Ботев (Пловдив) са предложили нов договор на Тодор Неделев. Това разкри изпълнителният директор на клуба Даниел Сереидо в интервю за Sportal.bg. Важният човек в клуба сподели и очакванията си за предстоящия мач с Черно море тази вечер, който е от огромно значение за "канарчетата", имайки предвид класирането им в момента в efbet Лига. Испанецът сподели и гледната си точка за новата Суперлига.

- Днес имате много важен мач срещу Черно море. Трите точки са много важни за Ботев. Какво очаквате от този мач?

- Това е много важен мач за нас след мача срещу Славия миналата седмица. Ще бъде трудно гостуване, тъй като Черно море играе играе много добър сезон и са много силен отбор, срещу който се играе трудно. Все още имаме някои контузени играчи, както и поставени под карантина. Състоянието на терена също няма да ни помогне. Отборът ще направи всичко възможно да се прибере с тези три точки.

- Какво се случва с Тодор Неделев? Подготвяте ли нова оферта към него, за да го задържите?

- Тодор се възстановява бързо от контузията и ако всичко върви както трябва, скоро ще го видим отново на терена. Продължаваме разговорите удължаването на договора му и макар да не мога да дам повече подробности за това, мога да ви кажа, че предложението, което направихме, е най-доброто предложение, което ПФК Ботев е отправял към играч в цялата история на клуба. Знам, че той иска да остане у дома, а нашето желание е също той да остане. Клубът полага големи усилия да задържи Неделев.

- Какво се случва с "Колежа"? Има ли новини около стадиона?

- Строителството продължава по план. Плановете са да започнем да играем мачове там още през следващия сезон. Засега няма новини. Надяваме се, че сроковете ще бъдат спазени и очакваме скоро да имаме нов дом за феновете и за отбора.

- Светът е шокиран след новината за създаването на нова Суперлига. Какво е твоето мнение по тази тема, макар и да се намираме доста далеч от това?

- УЕФА и националните лиги не свършиха работата си както трябва, така че големите клубове го направиха. Гледам на тази ситуация от доста далечно разстояние, тъй като в България дори нямаме организирана местна лига за подобряване на местния продукт, но ако искате моето мнение, имате го: Гледните точки са две. От гледна точка на клубовете, които ще играят в този турнир, това е огромна промяна по отношение на доходите, така че аз напълно разбирам тяхната позиция. Те очевидно са успели да затворят договори 4 пъти по-големи от настоящите договори на УЕФА. Какво бихте направили, ако някой ви предложи 4 пъти повече, за да вършите същата работа? От гледна точка на малките отбори и първенства реакцията е разбираема: без големи отбори, участващи в националните първенства, стойността на телевизионните права намалява драстично и следователно ще има по-малко разпределени пари. УЕФА монополизира управлението на приходите от европейския футбол с активите на големите клубове и клубовете няколко пъти поставяха под въпрос как се прави това. Решението, което предлага УЕФА, е нова Шампионска лига след три години. Клубовете в не най-добрата икономическа ситуация нямат време да чакат това. Също така не мисля, че настоящият формат е по-добър за малките отбори. Ще трябва да видя формата, за да говоря за солидарност към малките отбори. Имаше гръмки думи от страна на УЕФА със заплахи за „бунтовническите“ клубове и играчите им, като например да не им позволяват да участват в международни състезания с националните им отбори. Нека бъдем реалисти, УЕФА има 2 бизнеса сега: Шампионска лига, която всъщност ще изчезне, както ни е известно, ако Суперлигата бъде приложена. Другият бизнес е Европейското. Ако Чеферин забрани на играчите да участват на Европейско, той ще убие единствения бизнес, който му е останал. Решението преминава чрез преговори от двете страни: вероятно намаляване на броя на отборите, участващи в националните първенства, за да се даде място на Суперлигата; вероятно от ново предложение от УЕФА към отборите. Във всеки случай това е голяма промяна за професионалния футбол и скоро ще видим резултатите. Президентът на Ла Лига многократно казва и туитва, че това е идея, създадена "в бара в 5 сутринта". Докато лидерите на Лигите туитваха, Аниели и Флорентино разработваха сериозен проект. Големите клубове не бяха взети на сериозно от институциите през последната година и тук виждаме резултата.