След почти 10-годишно чакане Ботев се завръща на клубния си стадион днес. Отборът посреща Левски в двубой от 28-ия кръг в елита в 20:00ч. на стадион "Христо Ботев"

За последно отборът игра на стадиона на 12 декември 2013-а година и завърши 0:0 с Берое, след което стадионът беше разрушен. 

Имаше огромна еуфория при феновете на "канарчетата", които изкупиха стадиона и той ще бъде напълно пълен за двубоя. От Ботев първо пуснаха пакетни билети, които се продаваха четири дни, след това пуснаха единичните билети, които свършиха за един ден, а в четвъртък бяха пуснати и допълнителни билети, след като беше решено да бъдат намалени буферните сектори и те свършиха за отрицателно време. 

Новият стадион е готов на първия етап. На този етап съблекалните, залата за пресконференции, съдийските и делегатските стаи, както и залите за видео и допинг са под Трибуна изток. До края на годината Колежа трябва да бъде завършен напълно да бъдат покрити северната и южната трибуна и основните неща да бъдат преместени в централната трибуна. 

С козирка са централната и трибуна Изток, а на тях са сложени и осветлението за стадиона. Седалките са в цветовете на Ботев - жълто и черно. На Трибуна Изток е изписано Ботев 1912, а на трибуна юг е образувана емблемата на бултрасите. Трибуна север е с жълто-черно райе. 

Стадионът е изцяло футболен и напълно затворен. За разлика освен огромните подобрения беше премахната пистата и трибуните бяха доближени до терена. Паркинга около стадиона е за над 600 автомобила. Пред стадиона има феншоп, билетна каса и бутки за храни и напитки. 

От Ботев искат да станат и първия български отбор, който може да се похвали с четвърта категория на УЕФА, а целта е тя да бъде дадена до края на годината. 

В миналия кръг тимът направи 0:0 със Славия като гост, а Левски победи Берое у дома с 1:0.

В класирането Ботев е 10-ти с 29 точки, а Левски е на 5-та позиция с 48 точки. 

За Ботев аут за двубоя е наказаният Точукву Ннади и контузеният Атанас Чернев. За Левски под въпрос за Илиян Стефанов и бившия играч на Ботев Кристиян Димитров. 

Двата отбора се срещат за втори път през този сезон, след като в първия мач в София Левски победи с 1:0. 

Съдия на двубоя ще е Никола Попов. 

Вероятни състави: 

Ботев: Хидает Ханкич, Роберто Пунчец, Джаспър ван Хертъм, Самуел Супрайен, Джеймс Етоо, Красиан Колев, Николай Минков, Па Конате, Уме Емануел, Абдулай Траоре, Антоан Бароан.

Левски: Пламен Андреев, Жереми Петри, Ноа Сонко Сундберг, Келиан ван дер Кап, Цунами, Андриан Краев, Филип Кръстев, Роналдо, Ивелин Попов, Уелтон, Рикардиньо 

От Ботев подготвиха концерт и програма за откриването на стадиона:

В 15:30ч. започва концерта, който ще се проведе на паркинга зад Южната трибуна. Водещ на концерта ще е Деян Славчев - Део, а  участие ще вземат Стефан Вълдобрев и Обичайните Заподозрени, Д2 и Ансамбъл Тракия. 

Вратите на стадиона отварят в 17:15ч. 

Официалната церемония по откриването ще започне в 18:30ч. 

В 20:00ч. стартира двубоя между Ботев и Левски. 

Ето и някои любопитни факти за стадиона: 

- Откриването се състои на 14 май 1961г. с победа в контрола срещу румънския ЧЧА Стяуа с 3:0. 

- Първият официален мач е двубой от елита е срещу Черно море и завършва 0:0 през 1961г. 

- Първият мач в европейските клубни турнири отново е срещу румънския ЧЧА Стяуа, а Ботев побеждава с 5:0 в турнира за Купата на носители на Купи. 

- Последният мач от евротурнирите на съоръжението е Ботев - Севиля 1:1 през 1995г. 

- Последният мач на стадиона беше на 12 декември 2013г. Ботев - Берое 0:0 в среща от елита. 

- Първият мач на осветление е Ботев - Етър 

- Последният мач на осветление в А група е Ботев - ЦСКА 1:5 през 2002г. 

- Последният мач на осветление в официален мач е през 2010г. Ботев - Димитровград 2:2 след дузпи 6:5 в мач от турнира за Купата на България. 

- Основен ремонт на стадиона е направен в средата на 90-те години на миналия век, когато Ботев е под ръководството на "Брокерите". Именно тогава е сложено и осветлението на стадиона. 

- Нов основен ремонт има и през 2012-а година, когато е сложена нова трева и стадионът е обновен, за да може да получи лиценз за футболния елит. Ботев се завръща на обновения стадион през август 2012-а при успеха с 3:0 над Славия.

- В проекта за новия стадион първоначално е срутена Трибуна Изток и идеята да се прави трибуна по трибуна и Ботев да домакинства на Колежа. След това обаче е решено тимът да домакинства на клубната база в Коматево, а стадионът да бъде разрушен изцяло. 

- На стадиона са се провеждали и концерти, а най-голямата група, която е идвала са рок легендите от Дийп Пърпъл, който свириха по случай 100-годишнината на Ботев. Рок динозаврите пристигнаха с година по-късно през 2013-а заради ангажименти през 2012-а година, когато Ботев отбеляза 100-годишнината си.