Ботев Пловдив е трети по бюджет в Първа лига за сезон 2022/2023, установи проверка на „Тема Спорт“. Канарчетата са разполагали със солидните за родните стандарти 17,6 милиона лева за кампанията, която е към своя край. Представянето на тима обаче е трагично и по никакъв начин не кореспондира със средствата, които се разходват. Жълто-черните са десети в класирането, като дори може да се озоват в групата, бореща се за оцеляване. Пред тях в подреждането са 7 клуба, които са с по-нисък бюджет. Абсолютен лидер в това направление вече дълги години е Лудогорец, а втори е ЦСКА.

След най-слабото КПД в историята си канарчетата може да се окажат и с най-скъпото засега десето място в родния футбол. Клубът разполага с всичко необходимо за силно представяне – нов стадион, модерна база, фенска маса… И евентуалното освобождаване на треньор Бруно Балтазар без последващи промени на управленско и ръководно ниво би означавало само прах в очите на бултрасите.

Управлението на модерен стадион далеч не е лесна работа и изисква опит. Именно тук се получи и един от най-странните ходове от страна на Ботев, които точно ден след като получиха договора за наем на новото съоръжение, освободиха изпълнителния директор Герман Чистяков и мениджъра за стадиона Алекси Жуковин. Търсенето на техни заместници все още продължава.

Собственикът Антон Зингаревич обяви наскоро, че се очаква с новия стадион да се увеличат и разходите за клуба, което не изключва и бъдещо увеличаване на бюджета. В момента се водят разговори за нов генерален спонсор, тъй като договорът с настоящия изтича с края на сезона. Търси се и компания, която да добави името си към стадион „Христо Ботев”, а в замяна на това да направи мощна финансова инжекция.