Ботев ще открие сезон 2022-2023 в efbet Лига с домакинство на Хебър. Мачът е днес от 18:30ч. на клубната базa на Ботев в Коматево.

"Канарчетата" завършиха миналия сезон на третото място и спечелиха за първи път от 27 години бронзовите медали в шампионата. Освен това тимът се завърна и в евротурнирите, след като спечели баража за Европа с Берое с 2:1. Така на 20 юли в София и на 28 юли в Никозия са мачовете от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. 

Хебър успя да спечели промоция в елита след над 20 години отсъствие от Първа лига. Тимът завърши на второто място във Втора лига, но се раздели с треньора и ръководството си, а на тяхно място дойдоха италианци. Хебър запази малка част от играчите, които спечелиха промоция през миналия сезон.

Ботев привлече до момента двама играчи - бранителите Джаспър ван Хертъм и Рой Херман. 

Хебър привлече основно чужденци, както и опитния Пламен Крумов. 

Ботев има много кадрови проблеми за срещата. Звездата и капитан на тима Тодор Неделев пострада при тежка катастрофа с националния отбор и е със счупен череп. Неделев вече се чувства по-добре, но ще е извън терените поне три месеца. Станислав Работов скъса връзки и ще е аут поне 6 месеца, Реда Рабей се възстановява от операция, а освен това е и наказан, а с контузия е и новото попълнение Рой Херман. Наказани са Самуел Супрайен, Мохамед Брахими и Джеймс Етоо. 

Последните два мача между двата отбора бяха през сезон 2000-2001. Тогава Ботев отново приема в първия кръг Хебър, тогава пловдивчани побеждават с 3:1, а мачът в Пазарджик завършва при 3:0 за Хебър. 

Съдия на двубоя ще е Станислав Тодоров. 

Вероятни състави: 

Ботев: Хидайет Ханкич, Па Конате, Виктор Генев, Роберто Пунчец, Джаспър ван Хертъм, Николай Минков, Димитър Тонев, Дилан Мертенс, Емануел Току, Антоан Бароан, Мохамед Брахими

Хебър: Петър Дебърлиев, Пламен Крумов, Корнел Осира, Олексей Лобов, Цветелин Тонев, Милан Кременович, Боян Кнежевич, Мауро Серкуейра, Клаудио Бонани, Емануил Манев, Тодор Чаворски