На този ден през 1981 година Ботев (Пловдив) печели Купа на Съветската армия. На финала „канарчетата“ побеждават отбора на Пирин (Благоевград) с гол на Митко Аргиров. В онези години тази купа е със силата на Купата на България и дава право за участие в евротурнира за Купата на националните купи.

Още преди самото начало на турнира, спечелването му е заложено като задача в програмата на тима на АФД Тракия (Ботев Пловдив). Ето и хронолигията на мачовете:

Пътя започва на 1/32-финалите с победа над Доростол (Силистра) с 1:0, на 1/16-финал е отстранен с 2:0 Академик Свищов, а на 1/8-финал като гост е преодолян Локомотив (Бургас) с 2:0. На четвъртфинал без проблеми е разбит Миньор (Бухово), ведомствения тим на металургичния гигант „Кремиковци“, с 4:1. На полуфинала „канарчетата“ не срещат съпротива от Беласица (Петрич) и след 6:0 се класират за финалният мач.

На 5 май 1981 година на Националния стадион в София, под проливен дъжд и на подгизнал терен се изправят един срещу друг Ботев (Пловдив) и Пирин от Благоевград. С мощната подкрепа на хиляди свои привърженици, пристигнали с две влакови композиции и специална автобусна колона, тимът от Колежа печели с 1:0 – голът е на Митко Аргиров в 43-та минута след фирмена атака в жълто и черно. Така след 19 години Купата е отново е във витрината на отбора на Пловдив.