Ботев официално избегна участие в групата за оцеляване след 28-ия кръг в елита. Макар че до края на кръга има още три двубоя днес вече е ясно, че пловдивчани са недостижими за останалите отбори и със сигурност няма да играят в групата за оцеляване. 

Реално Ботев успя до голяма степен да си осигури спокойствието в двубоя срещу Берое в Стара Загора, който беше спечелен с 3:0. Ако тимът не беше спечелил щеше до последно да не е ясно дали няма да участва в групата за оцеляване в плейофите. 

През миналия сезон Ботев избегна групата за оцеляване, след като победи Пирин с 4:2 в Благоевград. Тогава обаче тимът изоставаше с много точки от останалите отбори в групата между 7-мо и 10-то място и просто доигра сезона. 

Сега разликите между повечето отбори са доста малки и два кръга преди края на редовния сезон Ботев е на ръба между участие в първата шестица или групата между 7-мо и 10-то място.

В момента Ботев е 9-ти с 38 точки, а Арда, ЦСКА 1948 и Крумовград са с по 39 точки и поделят местата от 6-то до 8-мо. 

Най-изгодно е да си в групата между 7-мо и 10-то място, защото шестия няма никакви шансове за 4-то място и просто ще доиграва сезона. Седмото място обаче осигурява бараж за евротурнирите и тимът, който го постигне ще гостува на 3-ия или 4-ия в битка за място в Лигата на конференциите.