Ботев изпрати сезон 2022-2023 и това може би беше най-добрата новина за футболист, треньор, ръководители и фенове. Тимът изравни най-лошото си класиране в последните 10 сезона. Откакто Ботев се завърна в елита през сезон 2012-2013 само веднъж завърши на 10-то място. Това се случи през сезон 2020-2021.

Сега обаче 10-то място беше дори срамно, защото Ботев разполагаше с третия или четвърти най-добър бюджет в елита, което пък направи класирането и най-скъпото десето място може би и в историята на българския футбол.

През сезон 2021-2022 Ботев спечели след много голяма пауза бронзовите медали, взе баража за Европа и дебютира в Лигата на конференциите. Записа изключително малко загуби, постигна победи над всички софийски отбори у дома и изигра много добри мачове. Новият сезон обаче няма нищо общо с предишния. 

Началото на новия сезон обаче беше ужасяващо и стартира със загуба от новака Хебър с 0:1 и то като домакин. Домакинските загуби на отбора обаче бяха изключително чести през сезона, а след първите си четири мача у дома Ботев загуби всичките.

Фокусът естествено беше насочен към стадион "Христо Ботев". След почти 10 години Ботев се завърна на сезона в края на април. Стадионът още не е напълно завършен, но това трябва да стане до края на годината или в началото на 2024-а година, след като Общинския съвет отпусна аванса за довършването на стадиона на фирмата изпълнител ПИМК. Общо Ботев се нуждае още от 17 млн. лева, за да завърши изцяло стадиона и той да получи 4-та категория на УЕФА, което е много важен момент въобще за бъдещето на стадиона.

Ботев обаче се провали и при завръщането си у дома. Четири загуби, едно равенство и нито един вкаран гол. Така тимът ще чака за първа победа и първи гол на Колежа през новия сезон.

Междувременно тимът игра и в евротурнрите където се падна кипърския АПОЕЛ Никозия и след 0:0 в София и 0:2 в Кипър тимът отпадна.

Сменен беше треньорът Азрудин Валентич, а на негово място дойде Желко Копич. При Копич Ботев се стабилизира записа добра серия у дома без загуба, но отпадна в турнира за Купата. Именно след отпадането за Купата Копич донякъде изненадващо беше сменен. Третият треньор, който пое Ботев беше Бруно Балтазар, но при него нещата бяха ужасяващи. Ботев все пак записа най-важната си победа за сезона 4:2 срещу Пирин като гост, което пък осигури влизане в групата от 7-мо до 10-то място и избегна срама отборът да играе в групата за оцеляване.

Границата на търпимост на феновете приключи след домакинското поражение с 0:2 от Локомотив София, когато бултрасите нахлуха на терена, а след това причакаха футболистите, които над час не можеха да се качат в автобуса.

Малко по-късно и Балтазар си тръгна, а сезонът завърши Стефан Стоянов. Тимът просто доиграваше сезона след двубоя с Пирин, защото нямаше как да завърши по-нагоре от 10-то място.

Доста от играчите на Ботев разочароваха през сезона, но определено най-слабото звено беше бранителят Джаспър Ван Хертъм. Нидерландецът допусна безумни грешки и отне поне 10 точки от актива на Ботев. Хертъм си отбеляза автогол в дербито и ще се запомни и с безумната си грешка в първия мач на Колежа срещу Левски, която се оказа и фатална, защото Ботев загуби с 0:1.

Определено най-постоянният футболист през сезона беше Хидайет Ханкич. Вратарят дойде като резерва и в първите си мачове в тима беше колеблив. През този сезон обаче беше титуляр под рамката и направи страхотни спасявания. В края на сезона стана ясно, че той преподписва и ще остане в Ботев до 2026г.

През първия полусезон играчът на сезона безспорно беше Елвис Ману. Бившият играч на Лудогорец  беше взет на пожар след слабия старт, но може да се каже, че именно след негови голове Ботев си осигури голяма част от точките, които впоследствие спасиха тима от изпадане. Ману оформи страхотно дуо с Антоан Бароан и двамата не спираха да вкарват и да дават асистенции.

През зимата Ботев направи огромна промяна в политиката и се раздели с много основни играчи, сред които Тодор Неделев, Елвис Ману, Мохамед Брахими, Реда Рабей, Емануел Току. Бяха взети само Красиан Колев и Амаду Думбуя и загубата на тези основни играчи си оказа сериозно влияние. Ботев беше отслабен сериозно, а нападението на тима зацикли. Красиан Колев се оказа попадение в селекцията, но за съжаление беше само той. Много от останалите играчи пък загубиха добрата си форма и тимът изпадна в сериозна игрова криза.

Ботев записа половин дузина негативни рекорди, завърши на 10-то място за втори път след сезон 2020-2021, което се оказа и изравнено най-слабо класиране на тима в последните 10 години.

В отбора промяната започна с треньора, а именно Станислав Генчев от Локомотив София. Тимът отново ще бъде воден от българин след доста голяма пауза от почти 3 години. Дали обаче Ботев ще успее да се възстанови и през новия сезон ще изглежда по различен начин ще разберем съвсем скоро, защото новият сезон започва на 15 юли.