На днешната дата през далечната, но историческа 1929г. Ботев става държавен първенец за първи път в своята история след победа над столичния Левски. Днес от клуба ще отбележат събитието с церемония по смяна на името на базата на Никола Щерев - Старика, която започва в 18:30ч., а в 19:12ч. ще бъде официално открито новото име на базата, след като бяха подменени буквите на фасада. Именно Старика отбелязва победния гол за Ботев през 1929г.

Според действащата тогава наредба първенството се провежда по системата на директни елиминации в един мач. За тях се класират победителите от всички спортни области в страната, които по това време са общо 13 на брой.

Ботев печели надпреварата в Пловдивска област и се класира за националните елиминации. В тях отборът ни отстранява Левски (Бургас) след победа с 2:0, след което и варненския Шипченски Сокол с 3:1.

Така на 3 октомври 1929 г. на стадион "Юнак" в София отборът на Ботев играе финална среща за държавно първенство срещу отбора на Левски (София). Въпреки преобладаващата домакинска публика, няколкостотин "жълто-черни" фенове на "канарчетата" подкрепят неистово своите любимци, които в крайна сметка успяват да им се отблагодарят.

След един крайно напрегнат, динамичен и интересен двубой Ботев побеждава с 1:0 и спечелва титлата „Държавен първенец" и става носител на Царската купа по футбол за 1929 година. Шампионското попадение е дело на легендарния Никола Щерев - Старика след гол с глава в 81-ата минута. Стихийният натиск на Левски (София) в последните минути е умело отразен от пловдивчани и Ботев става Шампион на България!

Радостта ни от постигнатия успех е неописуема. Стотици "жълто-черни" сърца понасят на ръце любимците си по софийските улици, а пристигането на Шампионите в Пловдив предизвиква истинска еуфория.

Клубът е посрещнат тържествено на Централна гара в Пловдив от духов оркестър, кмета на града Божидар Здравков, председателя на спортната област Щиплиев, видни общественици и симпатизанти.

Многохилядното шествие манифестира по улица "Иван Вазов“ и Главната улица на града, носейки Шампионите на ръце, а по пътя си футболните герои са възнаградени с овации от пловдивското гражданство.

Да живее Ботев Пловдив, написаха от клуба. 

Ботев преименувана базата си в Коматево, ограничават движението за откриванетоНовото име на базата ще е Никола Щерев - Старика