Днес се навършват 61 години от един от най-паметните мачове в историята на Ботев и най-посетения мач на стадион Христо Ботев. Ботев играе срещу испанския Атлетико Мадрид на днешната дата през 1963г. в 1/4 финал в турнира за Купата на носители на купи.

Пловдивчани са стигнали до турнира, след като печелят Купата на страната през сезон 1961-1962. Това е и дебюта на Ботев в европейските клубни турнири.

Преди Атлетико Ботев отстранява румънския Стяуа, а след това и ирландския Шамроук Роувърс, достигайки до четвъртфиналите в турнира.

Мачът се играе на 27 февруари 1963г. на стадион Христо Ботев, а стадионът е препълнен до краен предел. Фенове, които не са успели да влезнат на стадиона търсят места отвън и се катерят на дървета и блокове. Мачът е най-посетеният на стадиона за всички времена.

Двубоят започва вихрено за Ботев и Стоичко Пешев открива резултата в 16-та минута, но Рамиро в 74-та изравнява.

Реваншът завършва 4:0 за Атлетико, а испанците стигат до финала, където губят от Тотнъм.

За Ботев това е най-предното класиране в европейските клубни турнири в историята на клуба и до днес - четвъртфинал.

Ботев: Георги Найденов, Райно Панайотов, Георги Чакъров, Виден Апостолов, Георги Разложки, Райко Стойнов, Георги Попов, Георги Харалампиев, Георги Аспарухов, Стоичко Пешев, Динко Дерменджиев

Атлетико Мадрид: Мадинабейтя, Ривийа, Грифа, Родригес, Рамиро, Глариа, Мигел Хонес, Аделардо, Чуцо, Мендонка, Енрике Койар