Сайтът на Владимир Кличко прегря, след като той обяви голямата новина - че се оттегля от бокса. 41-годишният украинец слиза от ринга след 21 тодини , през които спечели 64 победи и записа 5 загуби в общо 369 изиграни рунда. Олимпийският шампион от Атланта е вторият най-дълго господствал в супертежка категория за всички времена, като пред него е единствено Джо Луис. Новината за отказването на Кличко излезе първо в “Билд” и за секунди обиколи световните медии. Самият украинец потвърди написаното в специално изявление.

Нарочно си оставих няколко седмици преди да взема решение, защото исках да мине достатъчно време от боя на стадион “Уембли”. Като аматьор и професионален боксьор, аз постигнах всичко, за което съм мечтал и сега искам да започна своята втора кариера след спорта. Никога не съм си представял, че ще имам толкова дълга и толкова успешна боксова кариера. Изключително съм благодарен за това. Благодаря на всички, които винаги са ме подкрепяли. Особено на моето семейство, моя отбор и многобройните ми фенове, казва Кличко.

Преди 27 години направих най-добрия си избор - избрах професия, която се превърна в моя живот. Започнах своето пътешествие в спорта. Избраният път откри света пред мен, в буквалния смисъл на думата, допълва Кличко в специално видеообръщение. Пътувах по света, научих нови езици, предприех много бизнес начинания, изградих обекти на интелектуални собствености, помагах на хора в нужда, станах учен, предприемач, мотиватор, хотелиер, треньор, инвеститор и много повече. Станах такъв човек, какъвто исках да бъда.

Аз бях и все още съм в състояние да правя всичко това, заради глобалната популярност на бокса, моя собствен талант и най-важното заради вас, моите верни фенове.  В един момент в живота ни, ние сме длъжни, или искаме да приключим така да се каже нашия активен живот и да се подготвим за следващата глава. Очевидно е, че аз не съм изключение от това и сега е мой ред. Правя това с най-голямо уважение към новите предизвикателства, но също така и с огромно вълнение, страст, отдаденост, очакване и надявайки следващата ми кариера, която аз съм планирал в продължение на няколко години, ще бъде толкова успешна, ако не и повече, отколкото предишната ми.

Вместо да да кажа благодаря и да кажа “сбогом”, аз искам да продължите да ме следвате в това ново и вълнуващо пътуване. Когато сме заедно, ние сме по-креативни, по-ефективни, по-продуктивни и просто по-силни във всяко едно отношение. Заедно ние сме движеща сила, завършва Кличко.