В навечерието на новата политическа седмица на дневен ред остава горещата тема за смяната на постове в кабинета "Главчев". Въпросът кой ще е външен министър трябва да бъде решен утре на "Дондуков 2", но до момента официален час за разговори между президента и служебния премиер няма.

Все още не е ясно дали предложените за смяна министри на външните работи и на земеделието ще бъдат освободени и кой ще заеме тези постове.

След срещата на "Дондуков 2" в петък между Главчев и Радев, предложението заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да стане дипломат номер 1 беше оттеглено от самия него. Вчера стана ясно, че късно в петък служебният премиер се е самопредложил за поста.

Димитър Главчев да бъде едновременно и премиер, и министър на външните работи, е и последното известно до момента предложение, направено пред държавния глава.

„Ако президентът издаде указ да поема Външно министерство, ще нося отговорността и за него. В сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президента Радев“, заяви в събота Главчев.

Президентът отговори – въпреки че решението е „авангардно“, ще проведе последна среща с Главчев в понеделник сутрин. Той посъветва премиера да помисли още малко, но обеща да се съобрази с избора му.

„Обикновено в една такава ситуация, когато премиерът е и външен министър, това означава, че държавата е в изключително нестабилна политическа ситуация. От толкова много професионални дипломати има България, които са гордост за нас в професионално отношение, да няма кой да сложат за външен министър не ми се струва вероятно“, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.